För ett liv i balans

När lyssnade du senast till dig själv?

av

Jag hörde nyligen talas om en yogalärare, som hade problem med sin axel. Hon kände till alla möjliga knep för att öppna upp spända axlar, så hon stretchade den och använde diverse andra tekniker för att få bukt med smärtan. Men den ville inte ge med sig. Efter ett par månader gick hon till slut till doktorn, som frågade: ”Har du låtit den vila?”

För någon vecka sedan satt jag på kvällen och skulle meditera, som jag brukar göra. Jag skulle precis sätta igång när jag stannade upp och kände efter: Är meditation verkligen det som känns rätt att göra i denna stund? Nej, kom jag fram till och hoppade upp på vespan. Fem minuter senare var jag tillbaka med kakor och mjölk, som jag drog i mig till ett par avsnitt av Homeland.

Spola tillbaka ytterligare någon vecka. Jag ligger på stranden och tar upp boken Cutting Through Spiritual Materialism av Chogyam Trungpa, som jag har börjat läsa några dagar tidigare. Jag ska precis till att läsa vidare i den, när jag stannar upp och känner efter. Ett par minuter senare, efter att ha rotat runt bland gratisböckerna i bokhyllan på strandkafét, är jag tillbaka med Keplers Sandmannen, som jag sträckläser till hälften på fläcken.

Det är lätt hänt att till synes bra och trevliga saker gör oss blinda för vad vi egentligen behöver eller vill för stunden. Vi ångar på utan att känna efter och får inte ut speciellt mycket av det vi per automatik ägnar oss åt. Vi försöker yoga, men blir hela tiden frustrerade på grund av smärtor i axeln. Vi försöker meditera, men kommer hela tiden av oss på grund av tankar på kakor och film. Vi försöker läsa något djupt, men får läsa om samma rad gång på gång eftersom vi egentligen är sugna på något lättläst.

Lyssna och känn efter

Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser, som uttrycket lyder. Även de godaste av avsikter kan sluta med platt fall om vi inte är uppmärksamma. Ord som ”träningsnarkoman” eller att säga att en viss aktivitet är ”som en drog för mig” anses vara positivt. Det stämmer säkert i de flesta fall, men vi måste ändå komma ihåg att vara uppmärksamma och lyssna till vad vår kropp och vårt sinne på en djupare nivå försöker att tala om för oss.

Om du färdas i en bil på en väg du tidigare inte åkt, då tar du antagligen en titt på en karta med jämna mellanrum för att försäkra dig om att du är på rätt väg. På liknande sätt kan vi göra när vi färdas på livets väg; vi kan ha för vana att med jämna mellanrum stanna upp och lyssna till oss själva, till vår alltid närvarande och och kloka inre röst. Genast har risken att köra vilse minskat avsevärt. Som bonus kommer resan att kännas tryggare, mer rofylld och betydligt roligare.

Nästa gång du får en förfrågan om ett spännande uppdrag, nästa gång du drar på dig joggingskorna, nästa gång dina vänner frågar om du ska med på en grej – stanna först upp fråga dig själv: ”Känns det här rätt för mig just nu? Bidrar det här till att bibehålla balansen i mitt liv?” Om svaret är nej, avstå. Om du kommer på dig själv med att sitta och klura ut diverse argument till varför du borde säga ja, avstå. Om du däremot känner ett tveklöst intuitivt ja, gör det.

Det här betyder inte att du blir en tråkmåns och latmask, som titt som tätt drar till med ”det här är inte rätt för mig just nu” som en ursäkt för att slippa träna eller hjälpa någon. Förmodligen kommer svaret för det mesta att bli ett ja, och du behöver inte ifrågasätta varenda val du står inför. Om vi återgår till till analogin med bilkörandet, så skulle du aldrig komma fram om du hela tiden sneglade på kartan. Dessutom skulle du antagligen till slut hamna i diket.

Balans är nyckeln. Var uppmärksam. Något som kändes självklart för en vecka sedan, kanske inte är lika självklart idag. Det kändes rätt att hjälpa din kompis att renovera sommarhuset förra helgen, men hur känns det den här helgen? Lyssna och känn efter med jämna mellanrum. Stäm av med dig själv. Lita på intuitionen, din inre röst. Det är den värdefullaste vägledaren du har här i livet. Den berättar allt du behöver veta. Glöm aldrig bort det.


Till toppen ⇧