För ett liv i balans

Människans bästa vän

av

Sedan en tid tillbaka är jag hundvakt åt lilla borderterriern Juliha.

Jag har haft katter tidigare, men aldrig hund. Det är en rolig, intressant och givande erfarenhet. På många sätt är det som att ha en personlig guru.

Juliha är som ett känselspröt för närvaro. När jag är närvarande under våra promenader, då är kopplet så löst att jag ibland får titta till om hon är kvar. Men om jag går i andra tankar, då börjar hon genast att rycka och dra.

Det är fantastiskt hur tydligt det märks!

Förr var hunden människans bästa vän, nu är det paddan.

Så skrev insändaren Lennart Hill skämtsamt på DN:s sida Namn och nytt. Det ligger mycket i det. ”Smarta prylar” absorberar människor uppmärksamhet så till den grad att de nätt och jämt klarar av att navigera sig fram utan att krocka.

Men det finns en ”vän” som stjäl ännu mer av uppmärksamheten: Tänkaren. I tid och otid maler den på med ändlöst tjatter om oftast totalt onödiga, och många gånger negativa, saker om dittan och dattan.

Dåtiden basuneras ut med jättelika banderoller och framtiden med blinkande neonskyltar. Kvar i mitten ligger nuet, den faktiska verkligheten, dold bakom en dimridå av tankar.

Det finns en historia om en liten by där tre affärer, som alla sålde samma typ av varor, låg bredvid varandra. En dag sätter butiken till vänster upp en stor skylt: ”Stans bästa priser”. Butiksägaren till höger sätter snabbt upp en egen skylt: ”Alltid lägsta pris”. Butiksinnehavaren med affären i mitten tar det hela med ro, men hänger också upp en skylt: ”Huvudingång”.

Nutiden är vår huvudingång. Det är där vi ska kliva in för att kunna dra nytta av lärdomarna från Dåtiden och effektivt planera för Framtiden.

Oavsett om du har hund eller inte, gör nuet till din bästa vän. Låt medvetenheten om det som sker i nuet – sinnesintryck, andning, känslor, tankar – vara kopplet som knyter dig till det innevarande ögonblicket.

Att bli vän med nuet är att bli vän med livet.


Till toppen ⇧