För ett liv i balans

Börja meditera – och fortsätt (en guide till att hålla mediterandet vid liv)

av

Har du börjat meditera, men gett upp efter ett par veckor?

Det är du inte ensam om. Det kan vara svårt att införa en ny rutin, som meditation, i ett redan fullspäckat schema.

Att det sedan känns som det ”inte händer någonting” gör inte saken bättre.

Vi vill att det vi göra ska tillföra oss något. Vi vill kunna peka på resultat på samma sätt som vi vill kunna säga att vi sprungit löprundan 20 sekunder snabbare, eller langat på 10 kilo extra på skivstången.

Sorry, men meditation funkar inte så.

Buddha fick en gång frågan vad meditation gett honom. Han svarade:

Ingenting alls, men låt mig berätta vad jag har blivit av med genom meditation: sjukdom, ilska, depression, osäkerhet, bördan av ålderdom, rädslan för döden.

Den amerikanska författaren och buddhistläraren Jack Kornfield uttryckte det lite annorlunda. Under en kurs i meditation förklarade han för eleverna att ”Den här meditationssalen är inte är ett köpcentrum, det är en soptipp”.

Tre tips för enklare meditation

Håll ut så kommer du uppleva de många fördelarna som regelbundet mediterande för med sig. Med några enkla knep kan meditation bli en naturlig del av vardagen.

  1. Regelbundenhet. Det brukar heta ”Vill du bli författare, skriv”. Samma gäller för meditation, förutom att du inte blir någonting. Istället öppnar du upp så att du kan vara det du redan är. Meditera varje dag, även om det stundtals känns meningslöst. Att du gör det regelbundet är betydligt viktigare än hur länge du mediterar. Tre minuter varje dag är bättre än 20 minuter varje söndag.
  2. Tidpunkt. Försök meditera vid samma tidpunkt varje dag (om dina dagar är något sånär lika i sitt upplägg). Det gör att meditationen blir en naturlig dagsrutin. Lägg den gärna före någon annan daglig rutin. Se det som att du måste meditera innan du får göra nästa sak: ”Jag får inte borsta tänderna förrän jag har mediterat”, till exempel.
  3. Tålamod. Låt det ta sin tid. Alla tankar på snabba resultat förlänger bara processen. Dessutom kan det vara svårt att se utvecklingen när du överblickar en kortare period. Det händer garanterat grejer hela tiden, även om det inte känns så. Ge det lite tid och blicka sedan tillbaka över en längre tidsperiod. Det ger en helt annan bild.

Dalai lama tillfrågades en gång om han såg några framsteg i sitt liv. Han svarade:

När jag ser tillbaka ett år, då ser jag inte några större framsteg. När jag blickar tillbaka fem år, då ser jag viss utveckling. Om jag ser tillbaka på mitt liv för tio år sedan, då kan jag se att jag har gjort framsteg.

Lycka till!


Till toppen ⇧