För ett liv i balans

I dag är en bra dag att misslyckas

av

Det sägs att 30-50 procent av vetenskapliga upptäcker till viss del är oavsiktliga.

En forskare går in i ett laboratorium för att utföra ett experiment, som gjorts många gånger tidigare. Någonstans under proceduren begås ett misstag. Plötsligt står personen med oväntade resultat, som inte kan förklaras med nuvarande kunskaper.

Personen gräver djupare, utför fler experiment, och plötsligt: ”Aha!”

Det är på så sätt många stora upptäckter ofta sker – genom ett så kallat misstag. Oväntade resultat och en ny syn inspirerar till att prova nya infallsvinklar.

Varför gör vi inte samma sak i våra egna liv?

Varför inte möta livet med nyfikenhet och större tolerans för det oväntade? Så många människor är fullt upptagna med att försöka planera sina liv in i minsta detalj.

Varför? Det är ett totalt ointressant liv. Ett liv berövat på överraskningar. Dessutom är det omöjligt att ha kontroll över allt som sker.

Ändå är det detta liv många försöker eftersträva…

Misstag föder framgång

”Mamma, varför får man inte göra misstag?”

Den frågan ställde Jennifer Greshams sexåriga dotter.

Varje gång hon gjorde något hon inte borde, blev mamman frustrerad på henne. Till exempel om hon inte gjorde sig klar i tid till skolan eller provade om badankan kunde simma i toaletten, vilket slutade med att det blev stopp i avloppet.

Frustration kan ses som en relativt mild reaktion, men Jennifer insåg någonting viktigt. Hennes strävan efter effektivitet och önskan att dottern skulle leva upp till hennes förväntningar, urholkade den unga flickans kreativitet och nyfikenhet.

Det börjar med föräldrarna, sedan lärarna, därefter cheferna, och till slut är det vi själva som gör det – rösten i huvudet, som styr och ställer i alla tänkbara situationer.

Det är så vi hamnar i eländet som så många befinner sig i … uttråkade, trötta på sina jobb, olyckliga och med en känsla av hjälplöshet.

Ett liv utan begränsningar

Låt inte rädslan att misslyckas vara den livsstil du leder dig själv eller andra in i. Livet behöver inte levas på detta begränsade sätt. Livet är så mycket mer än så!

Våga göra ”misstag”. Lär dig av dem och upptäck vilka fantastiska insikter och möjligheter som kommer ur dem. Få perspektiv på livet och upptäck hur till synes tragiska händelser väglett dig till någonting större än du någonsin kunnat planera.

Jennifer och hennes dotters lösning var att inleda varje dag med följande fras:

”I dag är en perfekt dag för att göra ett misstag!”

Befria sinnet från samhällets måttstockar för framgång. Fokusera på det som naturligt kittlar din nyfikenhet. Öppna dörren till livet och bjud in aha-upplevelserna.

Du kanske inte vinner Nobelpriset, men du lever ett jäkligt bra liv!


Den här texten var inspirerad av Jennifer Greshams tal ”The perfectionism cure”, som du kan lyssna till i denna video.


Till toppen ⇧