För ett liv i balans

Förvandla monster till hjärtevänner

av

Ibland bubblar någonting upp inombords. Något som känns olustigt, något som är svårt att sätta fingret på vad det är.

Hos somliga stannar denna ovälkomna främling under långa perioder. Hos andra handlar det om korta besök då och då, likt en tomte med hela säcken full av demoner, som bakom sin otäcka mask skrockar: ”Finns det någon som mår lite för bra här?”

Vissa gånger kan denna obehagskänsla tyckas dyka upp från ingenstans. Andra gånger är det en person eller situation som är utlösaren.

Gemensamt är att det känns obehagligt, som någonting negativt som inte borde få vara där. Som någonting som måste bort.

Alla försök att strunta i den eller mota bort den tycks bara göra saken värre. Något som även Nalle Puh har uppmärksammat och har följande tips kring:

Om du försöker ignorera en knackning på din dörr, skrik då inte ”Nej!” när någon frågar: ”Är det någon hemma?”

Att acceptera det oönskade och vara med känslan kan vara lättare sagt en gjort. Den känns som en enda klibbig massa av otrevligheter. Vem vill frivilligt sitta och vara sällskaplig med något sådant?

Men den där geggan bär på något viktigt: potential.

Det är inte så att detta lilla monster har blivit till ur tomma intet. Det är en form av liv, och likt andra livsformer är den sprungen ur en och samma källa.

Skillnaden är bara att just denna form har fått fnatt. Den har tappat kontakten med sitt ursprung och identifierar sig totalt med formen. Den är som en kopp kaffe, som inte vill kännas vid vatten, trots att den till 99,9 procent består av just vatten (ööh, ok, snygg jämförelse…jag borde kanske ha avstått från påtåren efter dagens lunch).

Hur som helst, vi kan påminna oss om att allt faktiskt är liv och potential i grund och botten. Vi kan påminna oss om att allt bär på möjligheten att förvandlas till någonting storartat.

Då känns det inte längre lika tungt. Det blir lättare att acceptera och vara med sådant som tidigare kändes outhärdligt. Det som brukade dränera dig på kraft har plötsligt förvandlats till en värdefull energikälla.

Nästa gång den ovälkomna gästen knackar på din dörr, välkomna den som om det vore din bästa vän. Det kan visa sig vara sant.


Till toppen ⇧