För ett liv i balans

Munk eller monster?

av

Jag hörde en gång talas om en meditationslärare, som jobbade på ett välkänt meditationscenter. En dag kom en högt respekterad munk på besök.

När läraren samma dag ägnade sig åt gående meditation på innegården, såg han att munken stod uppe i ett av fönstren och betraktade honom.

”Nu får jag verkligen skärpa till mig”, tänkte han och försökte vandra på med extra skarp närvaro. Men han kände sig spänd och nervös. Då och då sneglade han upp mot fönstret, och där stod munken blickstilla kvar.

Minuterna gick och läraren kände sig allt mer illa till mods. Till slut stannade han till och blängde irriterat upp mot fönstret. Då gick sanningen upp för honom – den enträgne munken var en golvlampa.

På samma sätt kan vi känna oss förföljda under livets vandring. Mörka vålnader hänger över oss, och vi drar oss för att ta en närmare titt.

Men vad händer om vi stannar upp och möter det som skapar obehag? Vad händer om vi betraktar utan att bedöma? Vad händer med skuggan från det förflutna när den belyses med den medvetna närvarons ljus?

Kanske ändrar den form. Kanske monstret är en munk.

Kanske ovisshet ersätts med trygghet och rädsla med frid.


Till toppen ⇧