För ett liv i balans

Hur kan vi bli mer närvarande?

av

Att leva i nuet. Vad betyder det egentligen?

På sätt och vis lever vi ju alltid i nuet. Det finns bara nu. Det förflutna är ett minne, som vi endast kan uppleva i nuet. Framtiden är en förväntan, som vi endast kan uppleva i nuet. På så sätt befinner vi oss med andra ord alltid i nuet.

Det som däremot inte alltid befinner sig i nuet är vår uppmärksamhet. Titt som tätt försvinner den bort i tankar och det förflutna eller framtiden. Det är därför alla idéer om att vi måste förändra eller åstadkomma något innan vi kan bli mer närvarande är dömda att misslyckas; varje sådan tanke tar oss ytterligare ett steg bort från nuet.

För att bli mer närvarande måste vi alltså föra vår uppmärksamhet till det som händer i nuet. Det är i sig själv inte komplicerat. Det handlar helt enkelt om att låta vår närvaro få ta del av det som sker inom oss och runt omkring oss. Att göra det är väldigt rofyllt och skapar ett djupt välbefinnande. På så sätt är det varken krångligt eller jobbigt att bli mer närvarande.

Problemet sitter in våra invanda tankemönster. Det är detta tvångsbeteende vi måste lära oss att komma förbi. Genom att observera vad som händer i och utanför kroppen, kan vi lära oss att föra uppmärksamheten tillbaka till nuet när tankarna börjar vandra iväg.

3 sätt att bli mer närvarande

  • Andningen. Lägg märke till hur andetagen kommer och går av sig själv. Känn hur bröstkorgen och magen rör sig i takt med andetagen. Du kanske till och med kan känna hur luften passerar in och ut genom näsan.
  • Kroppen. Kan du känna dina fötter utan att röra dem? Hur är det med tårna, kan du känna dem? Du kanske till och med kan känna varje tå för sig. Gå igenom hela kroppen och försök att få varje del att slappna av mer.
  • Hörseln. Vad kan du höra runt omkring dig? Försök att inte klassa det som bra eller dåliga ljud. Du kanske kan höra din egen andning. Oavsett vilka ljud du uppmärksammar, så är allt ljudvågor som föds i tystnaden.

Alla dessa upplevelser sker i nuet. Utan ansträngning har vi med enkla medel blivit mer närvarande. Men eftersom vår tendens att vandra bort i tankar är så djupt rotad, kommer du snart upptäcka att du på nytt är inne på ett spår som leder till det förflutna eller framtiden. Se det som ett gott tecken. Att upptäcka att tankarna börjar vandra iväg betyder att medvetenheten har börjat vakna till liv inom dig. Du kan då lugnt och stilla föra uppmärksamheten tillbaka till nuet.

Jag låter den australiske författaren och andlige läraren Barry Long avsluta detta inlägg med följande kloka ord om att leva i nuet:

Det finns bara en sak du kan vara säker på i livet; detta ögonblick, nuet. Det förra ögonblicket är borta för alltid. Nästa ögonblick har ännu inte kommit.

Inspirationen till den här texten kom från Peter Russells tal ”How to be more present”. På sin sajt erbjuder han även en meditationskurs, som jag varmt kan rekommendera.


Till toppen ⇧