För ett liv i balans

Säg nej till negativitet

av

När du börjar föra in mer närvaro i ditt liv, då börjar du också upptäcka sådant som tidigare kanske gick obemärkt förbi. Saker och ting som pågår under ytan. Märklig grejer.

En sådan sak är personers förtjusning för det negativa. Hur konstigt det än låter, så söker många konflikter. De suktar efter känslan att kunna hävda att ”Det här är rätt, och det där är fel”. I vissa fall är det tydligt, men många gånger smyger det sig liksom in bakvägen.

Det kan handla om att någon har fått löneförhöjning. En välkommen bonus, eller hur? Men personen i fråga ägnar istället större delen av samtalet med att förklara hur fel det är att det dröjde så länge. Eller hur snål höjningen var. ”Nästa gång ska jag minsann… Den där chefen ska få höra ett och annat.”

Andra gånger är den negativa attityden inlindad i något som ska föreställa medkänsla. Det kan handla om att du förklarar för en vän att du är sjuk:

Vännen: Hej, hur är läget?
Du: Det är ok, men jag har åkt på influensan.
Vännen: Oj, vad jobbigt!
Du: Nja, det är ingen större fara. Det är som det är.
Vännen: Men jobbigt ändå!! Tråkigt att bara ligga hemma 🙁

Och så håller det på. Negativitet. Konflikt. Rätt/Fel.

Närvaro istället för negativitet

Så, vad beror det på? I grund och botten handlar det om en falsk känsla av att vara vid liv.

På det ena planet skapar det energi att vara i konflikt med något. Ordet konflikt kommer från det latinska conflictus, som betyder att sammanstöta eller kollidera. Med andra ord, en möjlighet att roffa åt sig energi.

Conflictus kan också användas som substantiv och betyder då tävling eller strid. Och här har vi den verkliga boven i dramat: känslan av att ha rätt, känslan av att vara Någon.

Men det är en falsk självkänsla, som ständigt känner sig hotad. En konstant rädlsa för sin egen upplösning. Alltid på jakt efter konflikt.

Det bästa du kan göra för dig själv och för andra är att inte dras med i dessa ego-konflikter. Skruva upp närvaron istället, och gör vad som känns lämpligt för situationen.

Om du vill uttrycka din åsikt, gör det då utan dömande eller negativitet. Om du inte har något att tillföra i form av ord, låt din icke-dömande och medvetna närvaro vara situationens ovärderliga bidrag. Att vara närvarande och inte säga något är bättre än att säga något på bekostnad av närvaron.

Förankra dig i nuet och låt den inre stillheten guida dig. Var öppenheten, som inte kan stå i konflikt med något. Var ditt sanna jag.


Till toppen ⇧