För ett liv i balans

Den snabbaste vägen till ett liv du kan vara nöjd och belåten med

av

Vad har du och jag gemensamt?

Ett ytligt svar vore att vi kanske gillar samma typ av filmer eller böcker. Eller att vi har ett gemensamt intresse för en viss typ av aktivitet. Eller att vi båda tycker om thaimat.

Vi upptäcker antagligen ett annat svar när vi dyker ner under ytan:

Vi vill vara nöjda och belåtna med våra liv.

Jag tror det Dalai lama sa stämmer bra:

Till syvende och sist är varje människas högsta önskan helt enkelt sinnesfrid.

Någon kanske tycker det låter tråkigt och förknippar det med ett passivt liv utan framåtanda. Så är inte fallet. Du kan ha ett aktivt liv fyllt med ambitioner.

Skillnaden är att dessa mål inte är avgörande för ditt välmående. Du är nöjd med livet som det är, men finner samtidigt glädje i att sträva mot något. Du är medveten om att oavsett vad slutresultatet blir, så var resan dit viktigare.

När vi är tillfredsställda med våra liv, oavsett hur de ser ut på ytan, det är då vi kommer till skott och känner kreativiteten flöda och finner glädje och lätthet i det vi gör.

Och hur hittar vi dit? Genom ökad medveten närvaro.

Den naturliga livskvaliteten

När vi är medvetet närvarande i nuet, när vi är ett med det vi gör, då får livet ny kvalitet. En lätthet och glädje genomsyrar hela tillvaron. Vi är tillfreds med livet.

Detta naturliga tillstånd är alltid tillgängligt.

Problemet är att vi ofta missar det eftersom vi inte befinner oss i nuet. Tankarna gasar på för fullt mot en framtida illusion. Kvar står vi i ett moln av damm, som lämnar verkligheten höljd i dunkel.

Den förvrängda verkligheten är jobbig att hantera. Faror verkar lura bakom varje hörn och det krävs kraftansträngningar för att navigera sig runt. Livet känns väldigt komplicerat.

Om vi så bara för några sekunder lyckas föra uppmärksamheten till nuet, infinner sig en känsla av nöjdhet. Ett smakprov på vår medfödda livskvalitet. Livet är plötsligt okomplicerat.

Se till att ta sådana smakprov ofta. Du kan inte föräta dig på livet.

Medveten närvaro i vardagen

Du som följt Mittpunkt en tid vet att det brukar dyka upp inlägg om meditation. Det är ett utmärkt sätt för att skapa en ökad medveten närvaro, men det är inte den slutgiltiga lösningen.

Om meditation hade ett mål, skulle det vara att sluta meditera.

Vad jag menar är att meditation inte ska ses som en separat aktivitet. Grunderna i meditation måste integreras i livets alla delar. Då blir den medvetna närvaron naturlig.

Oavsett om du är en ”mediterare” eller ej, var närvarande så ofta du kan.

Vardagen erbjuder mängder av tillfällen för detta: när du tar dig från punkt A till punkt B; när du utför rutinmässiga sysslor; när du lyssnar på någon; när du plockar upp ett föremål.

Utnyttja den typen av situationer för att naturligt införa närvaro.

Du kan även aktivt välja sysslor som lockar fram närvaron i dig:

  • Jorda dig. Nu när det börjar bli sommar, passa på att känna kontakten med jorden. Ta av dig skorna och känn gräset, jorden eller asfalten mot huden.
  • Vistas i naturen. Gå ut i skogen eller uppsök en park. Känn dofterna, lyssna till ljuden, betrakta alla levande växter och djur utan att benämna dem.
  • Umgås med husdjur. Känn den närvaro och ovillkorliga kärlek de utstrålar. Om du inte har egna djur, besök en vän som har eller titta förbi ett djurhem.
  • Bara vara. Gör något du gillar att göra, och gör endast det. Gillar du att fika? Gör då det utan att samtidigt läsa en tidning eller pilla på mobilen.

Du har säkert hört uttrycket att vilja ”äta kakan och ha den kvar”. Medveten närvaro gör det fullt möjligt. Ju mer du matar dig själv med närvaro, desto mer av livets godsaker kommer till dig.

Smaklig måltid!


Till toppen ⇧