För ett liv i balans

Vad händer om du nollställer dig själv?

av

För inte så länge sedan såg jag en intervju med den amerikanska skådespelaren Susan Sarandon. I den berättade hon om en filminspelning där sminkösen och regissören inte drog jämnt. Situationen blev bara värre och värre. Till slut blev det ohållbart. Sminkösen gick då till producenten och bad honom att prata med regissören.

Situationen förbättrades snabbt och inspelningarna fortlöpte utan problem. Glad över hur det hela hade utvecklats gick sminkösen tillbaka till producenten och tackade, varpå han svarade: Jag pratade aldrig med med regissören.

I tron om att samtalet hade ägt rum började hon automatiskt att sända ut helt andra signaler. Det räckte för att totalt förändra hela situationen.

Förutfattade meningar är starka grejer. Genom att lägga dem åt sidan får vi en helt ny upplevelse i mötet med andra människor. Det i sin tur gör att vi upplever världen på ett helt nytt sätt.

Avlägsna etiketterna

Vi människor har en förmåga att snabbt döma personer, och när vi väl har bestämt oss för vilket fack vi vill placera någon i, då sitter den etiketten kvar likt ett födelsemärke. Det spelar ingen roll hur mycket omständigheterna förändras, etiketten har förblindat oss.

Ofta låter vi till och med andra i förväg bestämma vilken etikett en person får. Låt säga att du i jobbet ska träffa en kund för första gången. Innan du åker meddelar du din kollega om det. Det visar sig att din kollega har träffat kunden tidigare och att mötet var en katastrof. ”Jaha, ska du träffa den kunden? Det är en riktigt jobbig person. Förbered dig på det värsta.”

Om du tar de orden som absolut sanning och möter kunden med den inställningen, då kommer det med största sannolikhet också att bli det bemötandet du får tillbaka. Ditt tonfall, dina val av ord, ditt kroppsspråk och övriga signaler kommer att ligga i linje med dina förutfattade meningar. Den andra personen reagerar på detta och i slutändan visar det sig att din kollega hade ”rätt”.

Vad hade hänt om du istället hade klivit in på det mötet med en nyfiken och positiv inställning? Vad händer om du säger god morgon till den där busschauffören som alltid är så sur? Vad händer om du ler vänligt till den griniga expediten?

Upptäck förvandlingen

Prova att nollställa dig själv och se vad som händer. Du kan få vara med om smått otroliga förvandlingar. Men gör det inte för att du förväntar dig att en person då ska reagera på ett visst sätt och att det ska göra dig lycklig. Gör det för att du innerst inne vill göra det. Gör det för att du mår bra av att göra det. Det kommer att skänka dig äkta glädje.

”När en person ger till en annan person är det inte personen som tar som tar emot som blir välsignad. Det är den som ger.”, som Fredrik Backman skriver i boken En man som heter Ove.

Det brukar sägas att man i slutet av en text ska återknyta till det man inledde med, så jag återgår till filmens värld och låter den svenska regissören Kay Pollak avsluta detta inlägg med följande kloka ord:

Människor förändras när jag ändrar uppfattning om dem.


Till toppen ⇧