För ett liv i balans

Släpp taget om nuet

av

Att leva i nuet.

Att vara medvetet närvarande i nuet.

Att uppmärksamma det innevarande ögonblicket.

Det är fraser vi alla får höra titt som tätt. De dyker bland annat upp i olika variationer här på Mittpunkt med jämna mellanrum. En titel som ”Släpp taget om nuet” kan därför låta väldigt motsägelsefull.

Att släppa greppet om det förflutna låter logiskt. Att vi inte ska älta det som redan har varit. Att lär oss av våra misstag och sedan går vidare och lever i nutiden.

Att inte stirra sig blind på framtiden låter också vettigt. Vi kan planera saker och sätta upp mål, men det är genom att behålla fokus i nuet som vi lyckas åstadkomma saker.

Men att släppa taget om nuet, låter inte det lite bakvänt?

Nja. Problemet som kan uppstå är att vi fokuserar för mycket på nuet.

Låt nuet vara

Vi har en idé om hur saker ska kännas när vi är medvetet närvarande. Vi har en idé om att den intensiva närvaron inte ska innehålla tankepladder och annat onödigt tjafs. Vi kämpar med att leva upp till vår bild av hur det innevarande ögonblicket ska upplevas.

Vi har blivit fixerade vid nuet.

Det här kan vara väldigt svårt att upptäcka eftersom det känns som vi ”gör något bra”. Men själva idén om att göra något bra innehåller i sig självt redan ett misstag: görandet.

Släpp nuet som koncept. Sluta göra nuet till något. Låt nuet vara.

Genast infinner sig en enorm lätthet. Nuet tyngs inte längre ner av vår föreställning om vad det borde innehålla. Det är vad det är, och det är precis så som det är meningen att det ska det vara just nu i detta ögonblick.

Om du för stunden bombarderas av tankar, acceptera det. Om du för tillfället känner dig irriterad på något i din omgivning, acceptera det. Om du i detta nu känner smärta eller annat obehag, acceptera det.

Önska inte att nuet ska vara annorlunda än vad det är.

När du gör det ärligt och fullt ut, sker en förvandling. Det du tidigare strävade efter att uppnå, börjar nu att ske. Inte för att du vill det, utan för att du låter det.


Till toppen ⇧