För ett liv i balans

Gör de små ögonblicken stora

av

När man pratar om meditation, brukar man ibland lite skämtsamt säga: Du bör sitta och meditera tjugo minuter om dagen, såvida du inte är väldigt upptagen; då bör du sitta en timme.

När vi har väldigt fullbokade kalendrar och inte tycker oss ha tid att klämma in några stunder av stillhet över huvud taget, det är då vi egentligen behöver det som mest. Men det kan vara lättare sagt än gjort.

För många är i stort sett varenda dag fullbokad med pendlande, möten, hämtning och lämning på dagis, fritidsaktiviteter, ärenden som ska utföras och kanske till och med dubbla jobb. Även om det rent praktiskt skulle gå att klämma in tjugo minuter om dagen till att varva ner, så kan det vara väldigt svårt mentalt att lyckas avsätta den tiden.

Ta vara på de små stunderna

Faktum kvarstår dock att det är under dessa hektiska perioder av våra liv som det är extra viktigt att vi får in luckor av stillhet och närvaro, istället för att jämt och ständigt vara på väg till nästa punkt på schemat. Det här kan alla lyckas med genom att utnyttja de många små stunder som stora delar av våra liv består av.

Ett sådant exempel är när du förflyttar dig från ett ställe till ett annat, som till exempel när du åker tåg, buss, bil, cyklar eller går. Det är ett utmärkt tillfälle till att fokusera på nuet och i vissa fall kanske prova att komma igång med meditation. Men det finns också massor av andra gyllene små tillfällen till närvaro, som till exempel:

  • När du duschar.
  • När du borstar tänderna.
  • När du rakar dig.
  • När du klär på dig.
  • När du bäddar sängen.
  • När du lagar mat.
  • När du äter.
  • När du diskar.
  • När du köar.
  • När du ska sova.

Listan kan göras hur lång som helst. Att vara fullt närvarande i allt hela tiden är en omöjlighet för de flesta av oss. Börja istället med att välja ut en enda aktivitet som du försöker att ge din fulla uppmärksamhet när du utför. Det räcker med något litet, som till exempel när du knyter skorna. Gör en muntlig överenskommelse med dig själv: ”Varje dag när jag knyter skorna ska jag se till att skänka den stunden min fulla uppmärksamhet.”

De små stunderna är de stora

Oavsett om du är statsminister eller hemlös, så består väldigt stora delar av ditt liv av små ögonblick. Det är dessa till synes obetydliga stunder som för oss fram genom livet och leder oss till det som vi ser som de stora ögonblicken.

Men om vi tar ett kliv bakåt och ser på våra liv i ett större perspektiv, då ser vi att allt hänger samman. Allt är stora ögonblick. En ek blir inte en ek utan att först ha varit ett frö, och en bit kol förvandlas inte till en diamant över en natt. Ta till vara på alla stunder i ditt liv.

Jag låter den amerikanska författaren och föreläsaren Leo Buscaglia avsluta den här texten med följande kloka ord om livets stunder:

Livet är ett underbart mysterium och det enda vi med säkerhet vet att vi har är den här stunden. Missa den inte.


Till toppen ⇧