För ett liv i balans

Raka vägen till ökad motivation

av

Jag har nyss kommit hem från ett en vecka långt retreat med Eckhart Tolle i Assisi i Italien. Det har varit en fantastisk upplevelse med otroligt inspirerande tal, mycket skratt och många spännande möten med intressanta människor från världens alla hörn. Allt detta i en sagolik miljö.

Förutom Eckharts alltid lika kloka insikter om livet, så har även mötena med de andra deltagarna varit väldigt givande. Jag känner en stor tacksamhet till att få ha tagit del av den stora variation av livskartor, som alla på sitt sätt ledde dessa människor till Assisi.

En av personerna jag träffade var en kvinna som hette Barbara. Hon var uppvuxen i Italien, men har de senaste 20 åren bott på Hawaii. Hon kunde inte ett ord engelska när hon flyttade dit, men nu driver hon ett eget företag och är öns största distributör av choklad och konditorivaror.

När jag frågade henne om det fanns ett avgörande ögonblick som fick henne att ta steget att flytta från Italien till Hawaii, så svarade hon:

Jag var med en kompis och vi skulle besöka hennes föräldrar, som jag aldrig tidigare hade träffat. När vi kom dit visade sig att hennes pappa nyss hade rakat av sig skägget. Han hade haft det så länge alla kunde minnas och nu när det var borta tyckte alla att han såg jättekonstig ut. Själv tyckte jag att han såg bra ut. Jag hade väldigt svårt att föreställa mig honom med skägg.

Då slog det mig. Om jag skulle flytta till något ställe där ingen kände mig, då skulle det bli som en ny start. Ingen skulle veta vad jag har gjort eller inte har gjort tidigare. Ingen skulle veta vad jag kan göra eller inte kan göra. De skulle inte ha någonting att relatera till.

Tre månader senare befann hon sig på Hawaii. Hon köpte en bit mark och började för första gången i sitt liv att bygga ett hus. Därefter startade hon ett eget jordbruk, vilket ledde till att hon började sälja varorna hon producerade. Det i sin tur banade vägen för den verksamhet hon driver idag.

Raka bort referenserna

Som vissa nu kanske har förstått efter att ha läst berättelsen om pappan med skägget, så har rubriken på denna text, Raka vägen till ökad motivation, dubbel mening. Dels pekar den på en snabbare väg till att hitta motivation, och dels pekar den på hur vi lyckas med det genom att ”raka bort” det som står i vägen.

Att se på en person utan att referera till vad han eller hon har gjort tidigare är något vi även kan öva med oss själva. Det är så lätt att vi helt i onödan begränsar oss bara för att vi tycker oss sakna erfarenhet. Du har levt ett liv som ingen annan har levt, det är en erfarenhet mer värd än någonting annat. Agera utan att relatera och se vad som händer. Du kan mer än du tror.

Självklart finns det många situationer där det på pappret krävs att man har en viss erfarenhet, särskilda kunskaper eller en specialinriktad utbildning. Men inte ens i dessa fall behöver det alltid innebära ett hinder. I jobbsammanhang, som exempel, kan det helt enkelt handla om att arbetsgivaren vill begränsa antalet ansökningar. Jag är övertygad om att det finns många chefer där ute som gladeligen skulle kunna tänka sig att anställa någon baserat på personlighet och livserfarenheter, trots att personen egentligen inte uppfyller kraven på pappret.

Oavsett om det gäller att söka ett jobb du egentligen inte är kvalificerad för eller om det handlar om att sätta nytt personbästa på löprundan, prova att lägga det förflutna åt sidan och se vad som händer. Det är möjligt att du inser att du klarar betydligt mer än du tidigare trott.

Som Barbara uttryckte det när hon berättade om sin flytt och den oanade livsvändning det skulle komma att innebära:

De flesta tror sig veta vad de inte kan, men få vet vad de egentligen är kapabla till.


Till toppen ⇧