För ett liv i balans

”Åh, nej!” eller ”Okej!” – vad väljer du?

av

När idén till den här texten tar form, står jag och väntar på skjutsen för ett så kallat ”visa run”. Jag ska korsa gränsen till Malaysia för att få en ny period för visumet här i Thailand.

Transporten skulle vara här 07:00. Klockan är nu 07:33. Tidsangivelser bör tas med en rejäl nypa salt här, men jag börjar ändå starkt misstänka att föraren inte kommer att dyka upp.

Jag väntar till 08:00, sedan ger jag upp.

Om jag inte gör detta visa run, får jag böta för dagarna jag vistas här utan att ha förnyat visumet. Det innebär även att jag måste hitta nytt boende samt försöka boka om min nästa resa.

Så, vad kan jag göra?

Jag skulle kunna oroa mig och tänka på allt strul det kan komma att innebära:

  • När får jag en ny chans?
  • Hur mycket kommer böterna att hamna på?
  • Innebär detta att det blir strul med visumet?
  • Kan jag förlänga mitt boende här?
  • Kan jag ändra datumet för nästa resa?

Eller, så kan jag acceptera läget. Vad innebär det?

Det innebär att jag ser situationen som den är, utan att döma den eller göra den värre genom att lägga på ett lager av tankar om vad som kanske kan hända. Läget är som det är.

Ett tydligt och icke-dömande ”Okej!”, helt enkelt.

Förankra dig i verkligheten

Med närvaro och en verklighetsförankrad inställning till situationen förändras allt. Istället för att känna mig stressad och orolig, kan jag faktiskt uppskatta tillvaron.

Jag kan njuta av morgonlugnet. Jag kan andas in den uppfriskande luften, som nattens regn har bidragit med. Just nu finns det inga problem över huvud taget.

Så ser den ut, verkligheten.

Sanning istället för ängsliga och onödiga tankar:

  • Det finns ingenting att oroa mig för just nu.
  • Transporten kan fortfarande dyka upp.
  • Jag avvaktar lite till och ser vad som händer.

När jag inte är uppslukad av självömkan och imaginära framtidsscenarier, då kan jag komma i kontakt med den inre kunskapskällan. Jag blir varse möjligheter, som annars kanske skulle ha förbisetts. Skygglapparna är borta och synfältet vidgas, både invändigt och utvändigt.

Att vara medvetet närvarade i nuet, oavsett situation, gör med andra ord situationen i sig trivsammare och möjligheterna att förändra den – om du nu skulle vilja det – ökar avsevärt.

Omständigheterna är inte längre färgade av mentala projiceringar, vilket gör att du enklare kan finna lösningar som är relevanta för verkligheten du befinner dig i.

Var du än befinner dig, var där av hela ditt hjärta. Du har alltid igen det.

Om det är en trivsam situation du befinner dig i, då kommer du att få ut mer av den upplevelsen. Om situationen är utmanande, då kan du lättare förändra eller acceptera den.

”Åh, nej!” eller ”Okej!” – vad väljer du? Du har ALLTID den valmöjligheten. Utnyttja den!

Hur gick det för mig då?

Strax för klockan åtta såg jag en bekant en bit ner på andra sidan gatan (något jag kanske skulle ha missat om jag hade varit insnärjd i tankar om hur orättvist och problematiskt allting var).

Jag sprang ifatt henne och förklarade läget. Hon ringde stället där jag hade bokat visumturen. Inom ett par minuter var ägaren på plats och styrde upp situationen.

Bussen hade fått punktering, men en annan bil snart skulle snart vara på plats. Fem minuter senare satt jag i en pickup på väg till bussen, som stod och väntade ett par mil bort.

Frid och fröjd!

Vad jag dock inte visste då, var att jag mycket snart skulle möta ett väldigt starkt ”Åh, nej!”.

Mer om det i nästa blogginlägg…


Till toppen ⇧