För ett liv i balans

Inget ord för oro

av

I går såg jag dokumentären Mitt hem är havet. Den handlar om sjönomaderna (moken) vid Andamansjön och deras hotade livsstil.

När Nguk Suriyan Katale, även kallad Hook, får frågan om han oroar sig för framtiden, så svarar han:

Du frågar om framtiden oroar mig, men vi moken har inget ord för oro. Vi lever dag för dag på havet. Framtiden förväntar vi oss inget av.

Vilket underbart svar! Inget ord för oro. Inget ord för det onödiga.

Oro är att betrakta nuet med det förflutnas ögon och ha det som underlag för att måla upp en tänkbar framtid. Hur mycket verklighet finns i den bilden? Även om den till viss del visar sig vara sann, hur mycket hjälper det att oroa sig?

Det spelar ingen roll hur ”smarta lösningar” du kommer på, så länge det sker ur oro är du kvar i oro. Det är kanske inte så konstigt att ordet oro blir oro baklänges; du är fast i samma sak hur du än vrider på det.

Håll nuet fritt från framtid och förflutet och se vad som återstår … ett stycke välvillig verklighet. Oron avtar, situationen känns hanterbar. Utan oro ökar möjligheterna att fatta kloka beslut i nuet och på så sätt skapa bättre förutsättningar för framtiden.

Sjönomaderna saknar ord för oro. Vi valde att lägga till ord som mobilzombie och selfiepinne i Nyordslistan 2014. Är det framsteg?


Till toppen ⇧