För ett liv i balans

Överraska mig!

av

Munken och vetenskapsmannen David Steindl-Rast uppmanar oss att inleda varje dag med ett rungande ”Överraska mig!”

Och, som han tillägger, vi kommer garanterat att bli överraskade.

Det kommer inte alltid vara de överraskningar vi vill ha, men det kommer alltid att vara de överraskningar vi behöver för att växa och leva fullt ut.

En sådan härlig kärleksförklaring till livet kräver tillit. Vi måste vara villiga att helhjärtat säga ja till livet, trots att rösten i huvudet maler på om hur fel och orättvist allt är.

I stundens hetta kan livets överraskningar se ut att vara det sista vi behöver. Det frustrerade sinnet söker efter logik, försöker lägga ihop pusselbitarna, men lyckas inte. Det är omöjligt att se hur vi skulle kunna dra nytta av det vi utsätts för.

Men med tiden börjar bitarna falla på plats. Vi blickar tillbaka och inser att det faktiskt var precis vad vi behövde för att utvecklas och växa. Att försöka frambringa denna helhetsbild i förväg är lönlöst och leder bara till lidande.

Vad som däremot skänker tröst, hopp och trygghet är att påminna sig om att livet ger oss precis de utmaningar vi behöver för stunden. Något som Eckhart Tolle sammanfattar på ett fint sätt i följande tre meningar:

Livet ger oss de upplevelser som är till störst hjälp för vår utveckling. Hur kan du då veta att det är just den här erfarenheten du behöver? Jo, för att den är vad du upplever just nu i det här ögonblicket.

(Tips! Här finns ett sevärt framträdande med David Steindl-Rast)


Till toppen ⇧