För ett liv i balans

Perfekta förutsättningarnas fälla

av

Vi är omgivna av fantastiska skapelser. Förutom det naturen bjuder på, så har vi även tillgång till den mänskliga kreationens mångfald: böcker, konstverk, musik, arkitektur, uppfinningar med mera.

Det är lätt att tro att dessa har skapats under perfekta förutsättningar, då livet flöt på utan problem. Frid och fröjd och alla pusselbitar på plats.

Så är självklart inte fallet.

Ytterst få saker av verkligt värde skulle bli till om ”perfekta förutsättningar” krävdes. Vi skulle få vänta i evighet om varje kreatör inväntade rätt förutsättningar – ordnad ekonomi, fast bostad, stadigt förhållande, god hälsa, bra midsommarväder…

Den lilla perfektionisten i huvudet är en av våra största bromsklossar. Det kommer aldrig att dyka upp en längre period då alla bitar är på plats. Vi kan välja att se det som ett hinder eller så kan vi välja att se det som en sporre.

Vi kan ersätta gnällspikens tjatter med en ny melodi:

”Förutsättningarna är som de är. De är kanske inte perfekta på pappret, men jag brinner för det här. Med närvaro och passion förvandlar jag hinder till språngbrädor.”

Det är den rösten vi borde lyssna på, oavsett om det gäller skapande i det yttre eller om vi vill utvecklas på det inre planet.

Allt vi får av att vänta är mer väntande. Den absolut perfekta förutsättningen stavas NU.


Till toppen ⇧