För ett liv i balans

Större perspektiv ger mindre problem

av

Saker att haka upp sig på råder det ingen brist på, för den som söker det. En högljudd gäst på restaurangen, en långsam kö i matvarubutiken, en onödig kommentar från kollegan.

Är det verkligen värt att haka upp sig på? Är det av så stor vikt att det förtjänar att uppta större delen av uppmärksamheten? Hur viktigt känns det i morgon, eller om en vecka, eller nästa månad?

Med perspektiv får vi en annan bild av verkligheten…

Vi ser att det oftast rör sig om småsaker. Vi har lurat oss själva. Vi har zoomat in på något litet och gjort det till en jättegrej, precis som en mikroorganism kan bli till ett jättelikt monster under mikroskop.

Om vi backar lite får vi en helt annan verklighetsbild. Det betyder inte att den andra bilden är falsk. Den är relativt sann och vi måste se den i relation till livet som helhet.

Det kanske är sant att kollegan postade en dum kommentar till bilden på dina nya skor. Det är också sant att du befinner dig på ett pyttelitet jordklot, som snurrar runt i en oändlig rymd.

När du zoomar ut och får distans upptäcker du att samma gränslösa och ofattbara rymd omger tanken du har om kollegans kommentar.

Skapa perspektiv, se helheten, och fråga dig sedan:

Vad är viktigt just nu?


Till toppen ⇧