För ett liv i balans

Prata mindre, lyssna mer

av

Jag hade nyligen ett missat samtal från okänt nummer på mobilen.

Jag ringde upp den första jag kom att tänka på. När numret var slaget insåg jag att det var en annan person som ringt. Hur som helst blev det ett långt och trevligt samtal om allt möjligt.

Mot slutet upptäckte jag hur en mening började formulera sig i huvudet: ”Jag såg att jag hade ett missat samtal och ringde mest för att kolla om det var från dig.”

Innan jag hann omvandla det till ord, så slog det mig:

Hur gynnas det här samtalet av det?

Jag sa ingenting. Hon tackade för ett trevligt samtal och vi la på.

Ofta skyndar vi oss att säga något utan att ens reflektera över hur det påverkar situationen. Det kan vara att vi säger det på ren rutin eller att vi gör det för att lyfta fram oss själva en aning. Även om vi inte menar någonting illa, så kan värdet av ett samtal sjunka drastiskt genom ett par ogenomtänkta ord.

Låt säga att någon nyligen kommit hem från en semesterresa och berättar om hur fantastiskt det varit. På vilket sätt gynnas det samtalet av att du berättar att du var där för länge sedan, ”innan det blev så där turistigt”? Även om det råkar vara sant, varför är det så viktigt att nämna det?

Självklart finns det många tillfällen där det skulle kunna tillföra något av värde. Någon kanske är på väg att resa till ett ställe du varit på, och då passar du på att tipsa om sevärdheter eller bra restauranger.

Att säga något värdefullt behöver inte betyda att det är användbar information. Humor, till exempel, kan vara minst lika värdefullt. Du kanske passar på att nämna en rolig anekdot från någon av dina resor.

Att vara en värdefull samtalspartner är inte krångligt. Ett uns av uppmärksamhet är allt som behövs. Du kan vara totalt närvarande i ett samtal och samtidigt rikta en del av uppmärksamheten inåt.

Inom vissa kulturer har man som tradition att bära exempelvis vatten på huvudet. De kan utan problem vara engagerade i ett samtal utan att spilla en droppe vatten. På samma sätt kan du lyssna till någon samtidigt som du är medveten om ditt inre.

Den indiske yogamästaren Swami Satchidananda sa:

Du föddes med två öron och en mun. Tala mindre, lyssna mer.

Kanske är det också så att det ena örat är tänkt att lyssna inåt med.


Till toppen ⇧