För ett liv i balans

Lösningen på de flesta problem

av

Jag fick nyligen frågan vilka problem jag för tillfället har i mitt liv. Jag funderade, men kunde inte riktigt komma på några.

Sedan funderade jag lite till och kom på att det faktiskt fanns en hel del saker som jag skulle kunna välja att se som problem.

  • Jag skulle ut att resa och visste inte hur jag skulle ta mig från flygplatsen till den stad jag skulle till, som ligger en bra bit därifrån.
  • I huset där jag bor håller man för närvarande på med stambyte, vilket rubbar de vanliga morgonrutinerna eftersom vattnet stängs av varje dag.
  • Stambytet medför också att det är dammigt och väldigt mycket oväsen, samt att det springer folk in och ut i lägenheten med jämna mellanrum.

Kort och gott, problem rådde det ingen brist på – om jag nu hade valt att se dessa saker som problem. Val är nämligen precis vad det handlar om. Vi väljer att se saker som problem, hur konstigt det än kan låta.

Som exempel kan vi tänka oss två personer som är på väg till jobbet. Förutsättningarna är precis desamma: de sitter i varsin bil, de har samma typ av jobb, deras arbetsdag ser likadan ut och deras livssituation i övrigt är densamma. Nu hamnar de i en bilkö. Den ena blir snabbt stressad och upprörd. ”Typiskt att just jag ska hamna i en kö! Nu kommer jag att komma för sent till jobbet. Just idag också, av alla dagar. Jag som har så mycket att göra. Hela dagen är förstörd!” Den andra personen accepterar läget. ”Jaha, här var det visst kö. Det är inget jag kan göra något åt. Den borde snart släppa. I värsta fall får jag jobba in lite av lunchen, men just nu kan jag lika gärna passa på att koppla av.”

Två personer. Samma förutsättningar. Två helt olika reaktioner.

Utmaningar istället för problem

Jag ska erkänna att det var en sanning med modifikation när jag skrev att jag fick frågan vilka problem jag för tillfället har i mitt liv. Personen som ställde frågan är nämligen klok nog att veta att man inte behöver se det som problem, så hon frågade istället: Vilka utmaningar har du för närvarande i ditt liv?

Det här är ett mycket effektivt sätt att komma ifrån bördan av att släpa runt på en ryggsäck med ”mina problem”. Genom att välja (notera återigen ordet välja) att se saker som utmaningar istället för problem, har vi genast skapat helt andra förutsättningar för att påverka vår livssituation.

Vi accepterar den utmaning vi för tillfället står inför, och agerar sedan utifrån rådande förutsättningar. Om vi tar exemplet med bilkön, så finns det inte så mycket mer att göra än att acceptera läget och kanske meddela någon om att du eventuellt blir lite sen.

Andra gånger kan vi göra något åt det, men proceduren är fortfarande densamma: Jag är arbetslös (acceptans). Jag måste söka nytt jobb (handling). Allt däremellan (Det är orättvist. Jag kommer aldrig hitta ett nytt jobb. Hur ska jag ha råd att leva?) skapar onödigt lidande och dränerar dig på handlingskraftig energi.

Våga släppa taget

Att acceptera är också ett sätt att våga släppa det kontrollbehov som många har inom sig. Vi tror att om vi bara lyckas uppnå det målet, införskaffa den saken och göra oss av med det problemet, så är allt frid och fröjd. Sedan dyker något upp, något som vi aldrig skulle kunnat förutse, och vår vattentäta plan är har runnit rakt ner i avloppet.

Vi måste lära oss att acceptera att allt är i ständig förändring, och vi måste lära oss att se saker i ett större perspektiv. Med det i bakhuvudet kan vi göra förändringar när det krävs, men är samtidigt följsamma och anpassningsbara.

Saker löser sig ofta på de mest otroliga sätt. Andra gånger stöter vi på patrull (utmaningar). Oavsett vilket, så får vi en helt ny uppfattning av dessa händelser när vi kan se tillbaka på dem i ett större sammanhang. Detta beskrivs på ett bra sätt i följande gamla Zensägen*:

Gamle Ling Pu Jang bor med sin familj på en gård uppe på berget. En dag sliter sig två av Ling Pu Jangs hästar från sin hage och försvinner från gården.

Bönderna i dalen skyndar upp till Ling Pu Jang, bugar sig och beklagar olyckan som drabbat hans hus. Gamle Ling Pu Jang kliar sig i skägget, ser på dem och säger: Hur kan ni veta att det är en olycka som drabbat mitt hus? Bönderna går förundrade tillbaka ner i dalen.

Nu händer det sig att de två tama hästarna på sin färd genom landet sällar sig till en flock vilda hästar – och för sedan dessa vilda hästar med sig tillbaka till Ling Pu Jangs gård.

Bönderna i dalen skyndar upp till Ling Pu Jang, bugar sig och gratulerar Ling Pu Jang till den stora gåvan som kommit till hans hus. Gamle Ling Pu Jang ser stilla på dem och säger: Hur kan ni veta att det är en stor gåva som kommit till mitt hus? Bönderna går förundrade nerför berget igen.

Strax därefter sadlar Ling Pu Jangs son en av de vilda hästarna. Han kastar sig upp på hästen för att rida in den. Han blir omedelbart avkastad och bryter benet!

Bönderna skyndar upp till Ling Pu Jang, bugar sig och beklagar den stora olyckan som drabbat hans hus. Gamle Ling Pu Jang ser på dem och säger: Hur kan ni veta att det är en olycka som drabbat mitt hus? Förundrade går bönderna ner i dalen igen.

Strax därefter utbryter det rysk-kinesiska kriget. Alla byns söner blir inkallade till soldater, utom Ling Pu Jangs son – för han hade brutit benet.

Hur gick det för mig?

Om vi återgår till mina egna exempel, som jag nämnde i början av texten, så ser det för tillfället ut så här på den fronten:

  • Företaget som anordnar det retreat jag ska iväg på meddelade helt oväntat att man bestämt sig för att hjälpa till med transport från flygplatsen (fallet löst utan min påverkan).
  • Jag slipper numera avstängt vatten, damm och spring i lägenheten eftersom jag har lyckats få låna min kusins lägenhet medan stambytet sker (fallet löst med hjälp av min påverkan).

Men finns det inga nya utmaningar som har dykt då?, kanske någon undrar. Jo, det finns det. I lägenheten som jag för tillfället bor i finns det ingen internetuppkoppling. Vad kan det föra med sig återstår att se. Kanske att jag kommer att läsa, skriva och meditera mer än tidigare.

Att vara utan internetuppkoppling några veckor är självklart inte i närheten av den utmaning det innebär att exempelvis bli av med jobbet. Men genom att inse flyktigheten i allt runtomkring oss, kan vi lära oss att bemöta utmaningar på olika nivåer med samma acceptans.

Omvänt – för den som bara ser problem så fort något avviker från planerna – kan en utebliven internetuppkoppling upplevas på i stort sätt samma sätt som förlusten av ett jobb. Något som inte fick hända har hänt, och det tolkas som om det vore ett personligt påhopp.

Jag låter den amerikanska författaren och psykiatern Theodore Isaac Rubin få avsluta detta inlägg med sina kloka ord om det här med problem:

Problemet är inte att det finns problem. Problemet är att förvänta sig något annat, och tro att det är ett problem att ha problem.

* Överästtningen till Zenberättelsen kommer från boken ”Att välja glädje” av Kay Pollak.


Till toppen ⇧