För ett liv i balans

Hur ett halvsunkigt thailändskt coverband kan frigöra dig från problem på nolltid

av

I går satt jag på ett ställe i Chiang Mai i norra Thailand och spanade in ett halvdant coverband. Plötsligt händer något, som för mig var helt nytt i livesammanhang:

Sångaren tar upp sin mobil och svarar på ett SMS, eller något liknande, samtidigt som han fortsätter att sjunga. Jag är säker på att det inte var en del av ”showen” hos denna duett, som hade mig och fem personer till som sin publik.

Nu var inlevelsen redan tidigare på en sådan nivå att sånginsatsen inte påverkades nämnvärt. Om jag hade blundat, skulle inget kunnat avslöja vad som pågick.

Men det fanns något annat som utmärkte sig under konserten…

Sångaren spelade emellanåt fiol. Då hände något. Det var som om en annan person klev upp på scenen. Plötsligt fanns en inlevelse där, som totalt saknades under övriga delar av framträdandet.

Det var som om hela hans personlighet upplöstes. Kvar fanns bara tidlös närvaro, det verkliga jaget. Det var underbart att se och känna.

Närvaro innebär frånvaro av problem

Vad kan vi då lära oss av detta? Att vi alla ska ta fiollektioner?

Nej, aktiviteten i sig har ingen betydelse. Även om vissa aktiviteter kan hjälpa till och att locka fram närvaro, så är det inte dessa som skapar närvaron.

Närvaron – befrielsen från allt tankepladder, som skapar problem av alla de slag – finns där hela tiden. Det är vad vi kan lära oss.

Ett annat sätt att uttrycka det är: Vi behöver inte lära oss ett dugg! Allt vi behöver för att bli fria från våra så kallade problem finns redan på plats.

För in mer närvaro i ditt liv, och du upptäcker snabbt lättnaden.

Närvaro kräver inga speciella yttre omständigheter, men i början är det lättare att öva det under ”gynnsamma förhållanden”. Sådant kryllar det av i alla människors liv:

  • När du duschar.
  • När du borstar tänderna.
  • När du rakar dig.
  • När du klär på dig.
  • När du bäddar sängen.
  • När du lagar mat.
  • När du äter eller dricker.
  • När du färdas eller går.
  • När du väntar på någonting.

Låt inte illusionen om att det inte finns tillräckligt med tid hindra dig från att bli mer närvarande. Eller, för att uttrycka det mer lockande, bli mindre problemfylld. ”Same same”, som de skulle ha sagt här nere.

Det enda som ibland kan kräva tid för att bli fri från problem, är att komma till insikt om att det inte kräver någon tid. Du har inga problem i detta ögonblick.

Du är fri från problem NU.


Till toppen ⇧