För ett liv i balans

Vad är rätt med detta ögonblick?

av

Jag hörde en gång talas om en servitör som berättade om sin jobbigaste gäst.

Ingenting var till belåtenhet. Ett av ”problemen” var att temperaturen inte var tillfredsställande, så gästen sa åt honom att sänka värmen på restaurangens luftkonditionering. När kyparen kom tillbaka var det tydligen för kallt, så han skickades iväg igen. Men det hjälpte inte heller. Nu var det återigen för varmt.

”Hur svårt kan det vara?! Hitta ett lagom läge mittemellan”, gormade gästen.

”Nu är det så att vi inte har någon luftkonditionering”, svarade servitören ärligt.

Ibland verkar det som somliga har som främsta mål att hitta något att klaga på. Det spelar ingen roll vilken situation de befinner sig i, alltid finns det något som inte står rätt till. När jag bodde i Thailand hörde jag ofta turister gnälla på saker där hemma, samtidigt som de befann sig i de mest fantastiska av miljöer.

Var ligger nyttan i den typen gnäll?

Det är som om någonting inom oss – den där tänkande filuren, du vet – måste ha något att sysselsätta sig med för att känna sig levande. Men om vi inte låter oss luras, om vi inte skänker gnällspiken den uppmärksamhet den söker, då kommer den att lugna ner sig.

Vi kan se det som en väckarklocka till att bli uppmärksamma på annat. Istället för att fokusera på allt som sinnet tycker är fel, ställ dig frågan:

”Vad är rätt med detta ögonblick?”

Det handlar inte om att blunda för utmaningar eller att försöka tvinga fram någonting positivt. Det handlar om var du väljer att lägga främsta fokus.

Uppmärksamma självklarheterna, som annars passerar obemärkta förbi:

  • Andningen. Hur ofta är du medveten om den livsviktiga funktionen? Den är en utmärkt guide för att föra närvaron tillbaka till verkligheten.
  • Tankarna. Istället för att försöka tvinga bort gnällspiken, betrakta den utan att klandra den. Var utrymmet som tillåter den att komma och gå.
  • Kroppen. Utan att röra dina händer, kan du känna att du har händer? Kan du känna andra kroppsdelar och energin som fyller kroppen med liv?
  • Ljud. Vilka ljud finns i din omgivning eller kanske inom dig? Även motorljud eller tinnitus kan vara fascinerande om du lyssnar utan att döma.
  • Ljus. Oavsett om det är artificiellt ljus eller naturens egna, så finns det något magiskt med ljus. Lägg märke till hur det sätter färg på tillvaron.

Kan du sedan låta samma icke-dömande närvaro ta in helheten? Människor, rummet, inredningen … temperaturen på luftkonditioneringen.

Det finns mycket rätt med detta ögonblick. Ta till vara på det.


Till toppen ⇧