För ett liv i balans

Reklamfri lycka

av

”Nu har du chansen att leva i framtiden.”

Det budskapet svischade igår förbi mig utanför fönstret på en buss häromdagen. Jag hann aldrig uppfatta vem avsändaren var. Förmodligen något teknikföretag, som ju ofta brukar ha siktet inställt på framtiden.

Det lär i varje fall inte ha varit en företag inriktat på skönhet. Då brukar blicken snarare vara riktad mot backspegeln. Budskapet från en sådan avsändare skulle kanske ha varit något i stil med:

”Nu kan du uppleva dina glansdagar på nytt.”

Bli ung på nytt och var först in i framtiden, det verkar vara summan av kardemumman om man rör ihop all reklam. Framtid och dåtid. De gånger nutid kommer på tal är det med den klassiska skrämseltekniken slå till nu, annars är det kört.

Det är i och för sig inte konstigt att så mycket fokus ligger på att leda uppmärksamheten bort från nuet. Det är så företag triggar köpimpulsen:

”Något saknas i ditt liv. Köp det här och du blir komplett.”

Det är så klart inte sant, men det är ett effektivt säljknep, som vi går på gång efter gång. Om fokuset låg på nuet, däremot, skulle ett budskap kunna lyda:

”Du har redan allt du behöver.”

En sådan slogan vinner du inga säljtävligar med. Däremot erhåller du beständigt välbefinnande när du kommer till den insikten.

Livet är redan komplett. Du är komplett. Ingenting som tillförs eller tas ifrån dig på det yttre planet kan ändra på det.

Det betyder inte att du slutar shoppa. Vissa saker är nödvändiga. Andra kanske du köper för att du helt enkelt tycker om dem. Skillnaden är att ditt välmående inte är beroende av dessa sköra föremål. Du uppskattar dem för vad de är, men inom dig finns en konstant frid, oavsett yttre omständigheter.

Detta gör också att du uppskattar det yttre på ett djupare plan. Du kräver ingenting utav det. Du kan njuta av formens värld utan att förvänta dig något i gengäld.

Det är äkta uppskattning, tacksamhet och lycka.


Till toppen ⇧