För ett liv i balans

Har du en sagoberättare i huvudet?

av

Att berätta sagor har förkommit i stort sett lika länge som människor har haft förmågan att kommunicera. Det är ett fantastiskt sätt att få fantasin och kreativiteten att flöda.

Den världsberömde vetenskapsmannen Albert Einstein var väl medveten om detta och uttryckte sin kärlek till sagoberättande på följande sätt:

Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli ännu klokare, läs fler sagor för dem.

Kloka ord från en klok man. Men vi har inte bara en förmåga att berätta sagor för andra, de flesta av oss har även en sagoberättare inuti huvudet. Denna lilla filur tittar då och då fram och klär verkligheten i bilder från sagornas värld.

Att fly från verkligheten

Beroende på person och situation, kan vår inre berättarröst linda in verkligheten med olika delar från sagovärlden. Det vanligaste är att den kläs i negativa ordalag – något som skulle kunna kännetecknas av den onda fen eller den elake vargen.

Låt oss säga att du har fått reda på att du på kommer förlora jobbet. Det tar inte lång tid innan berättarrösten i huvudet vaknar till liv: ”Det här är så orättvist!”

Men det kan även hända att det är den andra sidan av sagan, så levde de lyckliga i alla sina dagar, som rösten fokuserar på: ”Det här är det bästa som kunde hända!”

Att acceptera verkligheten

Rösterna, både den positiva och den negativa, har skapat en falsk bild av verkligheten. I det första fallet gör dina tankar om situationen (”Det här är så orättvist!”) dig mer olycklig än de verkliga omständigheterna. Och i det andra fallet har en överdrivet positiv attityd (”Det här är det bästa som kunde hända!”) skapats för att trycka undan den utmaning du står inför.

Den här typen av sagoberättande gör att du sitter fast.

En verklighetsförankrad röst skulle istället säga: ”Jag har förlorat jobbet. Jag måste leta efter ett nytt.” I det finns inget bedömande, ingen negativitet, ingen självömkan. Verkligheten har helt enkelt accepterats för vad den är, vilket öppnar upp för helt nya möjligheter. Med det utgångsläget kan du sedan på ett effektivt sätt göra vad som behöver göras.


Till toppen ⇧