För ett liv i balans

Sann förändring börjar inifrån

av

”Om det bara blir ändring på det där, då blir allting bra.”

Tänk så ofta sådana tankar dyker upp. Om det bara blir ändring på vissa yttre saker, då skulle det äntligen kännas bra inombords. Inte förr.

  • Om jag bara hade mer pengar.
  • Om jag bara hade ett bättre kärleksliv.
  • Om jag bara hade ett mer givande jobb.
  • Om jag bara hade bättre hälsa.
  • Om jag bara hade en större bostad.

Och så vidare, och så vidare…

Egentligen är det inte så konstigt. Det sitter djupt rotat i oss att det är så positiv förändring sker. Människan har tagit sig dit vi är idag genom att påverka och förändra det yttre (på gott och ont).

Vad vi än vill göra, så har vi idag ett enormt utbud av valmöjligheter. Bara att handla mjölk har blivit en hel vetenskap. Hur fet mjölk vill du ha, ska den vara ekologisk, ska den vara laktosfri, ska den ha lång hållbarhet, eller ska du välja sojadryck, havredryck, risdryck eller mandeldryck … och i så fall, vilket märke?

Vi har blivit vana vid att kunna få saker och ting precis som vi vill ha dem. Men har vi blivit lyckligare av det? Mår vi bättre av att stå inför tio hyllmeter av mjölksorter istället för att få en enda sort levererad till dörren i returflaskor?

Förändring inifrån och ut

Jag säger inte att vi ska gå tillbaka till det gamla. Vi kan uppskatta friheten som det nya ger, men vi måste påminna oss om att vi inte alltid kan få det precis som vi vill ha det. Vi kan inte räkna med att allt och alla ska dansa efter våran pipa (och även om det skulle hända, skulle det inte göra oss lyckligare).

Saker och ting kommer och går som de vill, inte som vi vill. Personer agerar utifrån sina invanda mönster, inte enligt våra önskemål. Allt är i ständig förändring – även du, så länge du är fast i idén om att inre välbefinnande är beroende av yttre omständigheter. Det som gjorde dig lycklig i går kan göra dig olycklig i morgon.

Innan du rusar iväg och försöker förändra det yttre för att försöka skapa ett inre välbefinnande, stanna upp och fråga dig själv:

  • Måste det verkligen förändras?
  • Vad händer om jag tillåter det att vara som det är?

Våga släppa taget och se vad som händer. Upptäck lättnaden i att inte längre försöka agera projektledare åt livet. Se hur allt tycks förändras till det bättre när du inte längre kräver att det ska vara på ett visst sätt.

Ur det tillståndet kan du skapa positiv förändring, om du känner dig kallad.


Till toppen ⇧