För ett liv i balans

Glöm sinneslugn – kom ihåg själslugn

av

Ord som sinneslugn och sinnesfrid används ofta för att beskriva välbefinnande.

Ord kan vara bra som vägvisare, de kan hjälpa till att guida dig i rätt riktning. Men ord kan också lätt bli missvisande och leda dig på fel spår.

Sinneslugn och sinnesfrid ger lätt en känsla av att det ska vara lugnt och stilla där uppe i knoppen för att man ska må bra. Men det är ju inte speciellt lugnt och stilla där uppe på huvudkontoret, eller hur? Det är full fart!

Att prata om sinneslugn är som att prata om motorvägslugn. Det är sällan lugnt på motorvägar, men det är ändå ett utmärkt exempel för att beskriva vad sinneslugn och sinnesfrid egentligen innebär.

På en motorväg händer det ständigt grejer. Du är omringad av fordon i alla möjliga storlekar, som far fram i olika fart. Trots denna till synes kaotiska omgivning, kan du ratta dig fram utan att behöva bli stressad.

Du rör dig mot ditt mål utan att vara uppslukad av allt som händer runt omkring dig. Trots detta är du alert. När något kräver din uppmärksamhet, till exempel en framförvarande bil som bromsar in, då agerar du.

På samma sätt kan du med tillit ta dig fram i livet. Du behöver inte följa varje tanke som dyker upp, oavsett hur viktig den påstår sig vara. När något verkligen viktigt dyker upp, då tar du tag i det. Du gör det effektivt, utan klagande och med tillförsikt, eftersom du inte slösat energi på onödigt grubblande.

Så, glöm sinneslugn och sinnesfrid. Sinnet är en tänkande filur, det ligger i dess natur. Du hakar inte upp dig på att munnen producerar saliv, så varför haka upp dig på att hjärnan producerar tankar?

Om du låter ett glas med grumligt vatten stilla, då klarnar vattnet. Ingeting har lämnat glaset, men allt klarnar när du inte är där och rör runt. Det är samma sak med sinnet.

Gå bortom tankarna, gå djupare. Kom i kontakt med själslugnetditt sanna jag.


Till toppen ⇧