För ett liv i balans

Sluta jämföra dig med andra

av

En av de största anledningarna till varför vi inte är nöjda med oss själva och våra liv är att vi jämför oss med andra människor.

Du ser foton på vad andra gör på Facebook, och tänker att ditt liv inte är tillräckligt spännande. Du ser att någon annan har ett häftigt jobb, och tänker att din karriär inte är särskilt lyckad. Du ser någon med en vältränad kropp, och känner dig missnöjd med din. Du läser om människor som reser jorden runt, och undrar varför du inte gör samma sak.

Det finns ingen anledning till att göra dessa jämförelser. Det är fantasier. De har ingenting med verkligheten att göra eftersom helhetsbilden inte har tagits med i beräkningen över huvud taget.

Om vi tar ett exempel: Du är ute och springer och blir omsprungen av någon. Det är uppenbart att den personen springer snabbare än du. Så långt är allt sant. Nu finns det två alternativ:

Alternativ 1: Du plockar ut det aktuella ögonblicket och jämför det rakt av med dig själv: ”Vilken usel löpare jag är. Jag kommer aldrig att bli så där bra.”

Alternativ 2: Du inser att du saknar informationen som behövs för att kunna göra en rättvis jämförelse. Du vet nämligen inte:

  • Hur länge den andra har hållit på med löpning.
  • Hur långt han eller hon har sprungit idag.
  • Var i löprundan personen befinner sig (kanske på slutspurten).
  • Vad målet med träningen är.
  • Livet i övrigt (sömn, kost, stress, sjukdom m m).

Du har ingen aning om den andra löparens förutsättningar. Ni råkar springa på samma ställe, det är i stort sett det enda ni har gemensamt. I morgon kanske förutsättningarna är de omvända.

Fokusera istället på att göra det du gör, på ditt sätt, och med ett upplägg som går hand i hand med dagens omständigheter – oavsett om det gäller löpning eller andra saker i ditt liv.

Varför jämföra dig med andra? Ingen annan i hela världen kan göra ett bättre jobb på att vara du än du.

Det här inlägget är inspirerat av den copyrightfria artikeln The Futility of Comparing Yourself to Others på Zenhabits.


Till toppen ⇧