För ett liv i balans

Sluta jämföra och börja leva

av

När jag var yngre var jag livrädd för att gå till tandläkaren.

Det dröjde många år innan jag till slut tog mod till mig och bokade en tid. Väl på plats förklarade jag att jag hade tandläkarskräck. Sedan slog jag mig ner i stolen, bet ihop och öppnade munnen…

När undersökningen var över, sa tandläkaren: ”Du har inte tandläkarskräck. Du tror att du har tandläkarskräck.”

Det stämde så väl! Baserat på tidigare erfarenheter hade jag en idé om att det var superläskigt att gå till tandläkaren. Men när jag väl satt där i stolen, var den tanken som bortblåst.

Utan att själv ha förstått det, måste jag ha accepterat situationen som den var. Ett här och nu utan något som helst jämförande eller dömande.

Lev här och nu

Det är så det är med våra farhågor, de har ingenting med verkligheten att göra. Vi bär med oss tolkningar av det förflutna. Med stöd av dessa högst personliga minnesbilder föreställer vi oss sedan framtiden, som ännu inte existerar.

Hur mycket verklighet finns i sådana fantasier?

Om vi istället tillåter oss att se nuet med obefläckade ögon, då uppenbarar sig en helt annan värld. Vi ser verkligheten för vad den är.

Den kan fortfarande stundtals vara utmanande eller obehaglig, men den tyngs inte ner av de tidsbundna tankarnas onödiga övervikt. Det finns en lätthet, även under tunga perioder. Det finns ett ljus, även under mörka stunder.

Verkligheten är aldrig så komplicerad som tankarna påstår. Livet är inte ett personligt påhopp. Livet är vad det är.

När vi slutar att måla verkligheten i gårdagens färger, då börjar vi att leva fullt ut – ett liv som utspelar sig här och nu.


Till toppen ⇧