För ett liv i balans

Vad händer om du slutar tänka?

av

Tankar – detta ständigt återkommande tema här på Mittpunkt, och detta ständigt återkommande fenomen inom oss.

Somliga hävdar att vi tänker uppemot 10000 tankar per dag. Vissa påstår att upp till 98 procent av dessa är repetitiva. För en del människor är över hälften av dessa tankar av mer eller mindre negativ karaktär.

Inte konstigt att det blir en och annan artikel om tankar.

Tänkandet har gett oss en hel del fördelar, inget snack om saken. Det har gett oss skydd och trygghet, botat många sjukdomar och löst diverse problem.

Men någonstans på vägen har det gått överstyr. Vi har gett tänkandet för stor vikt och vi tror att det är räddningen i alla lägen.

Måste vi verkligen tänka så mycket som vi gör? Har vi någon nytta av det? Kan det vara som så att vi faktiskt skulle må bättre av att tänka lite mindre?

Jag säger inte att vi ska negligera det positiva som tänkandet kan bidra till. Jag menar bara att det är värt att utforska om tänkandet ibland kan få ta fikapaus. Kanske tänkandet till och med då blir ännu effektivare när det väl behövs.

Prova själv. Om du lägger tankarna åt sidan, vad händer med…

  • Bekymmer. Är de lika bekymmersamma efter en tankepaus?
  • Olustkänslor. Minskar de eller till och med försvinner?
  • Upplevelser. Upptäcker du sådant du tidigare förbisett?
  • Samhörighet. Känner du ett starkare band till omgivningen?
  • Humöret. Bubblar det fram en naturlig nöjdhetskänsla?

Jag säger inte att du garanterat kommer att märka en omedelbar skillnad. Jag säger inte att du ska lägga tänkandet åt sidan så ofta det bara går. Jag säger bara att det är värt att prova någon gång ibland.

En sak är i varje fall säker, du har råd att göra det.


Till toppen ⇧