För ett liv i balans

Största möjliga tystnad

av

”Får jag be om största möjliga tyssssssstnad.”

Så brukar det låta på Cirkus Scott inför ett halsbrytande nummer.

Det är som att trycka på en avstängningsknapp. Det blir knäpptyst i manegen – folk vågar knappt andas. Deras blickar är riktade mot cirkusartisten uppe i trapetsen.

Total tystnad.

Eller?

Om vi kryper in under hjässorna på publiken, upptäcker vi att det inte är speciellt tyst. Hos somliga, som är fångade i stundens allvar, råder tystnad. Hos andra är det full fart:

”Ojojoj, vad högt det är! Tur att det finns skyddsnät. Skyddsnät, ja – undra hur det står till med mina pensionsfonder?”

En tanke leder till ena annan. Ett ben i cirkustältet och det andra på banken.

En person det garanterat är tyst hos är cirkusartisten. Hon går kanske igenom numret mentalt i förväg, men under själva utförandet finns inget utrymme för tankar. En enda tanke kan innebära ett fall.

Numret genomförs med precision och utan missöden. Allt flyter på.

Utan onödigt tänkande flyter även våra liv på.

Tankar är som bomull

All vår oro och alla ”problem” existerar endast på grund av tankar.

Våra tankar skapar historier kring situationer och gör dem till personliga bekymmer. Vi tar våra tankar på alldeles för stort allvar. När vi slutar tro på alla tankar, blir livet plötsligt enkelet (även om det så klart innehåller utmaningar).

Tankarna mister sin makt när vi slutar ger dem uppmärksamhet.

När du i stillhet granskar en tanke, upptäcker du hur obetydlig den är. Den är lätt som bomull. Men även bomull, som är så mjukt, börjar svida om vi oavbrutet gnider det mot huden.

Att uppmärksamma tankarna är vägen bort från onödigt lidande. Lägg märke till stunderna då du blir medveten om tankepladdret.

Var det något speciellt som satte igång det? Se om du kan upptäcka mönster som triggar de negativa tankarna. Det kan till exempel handla om:

  • Minnen
  • Planerande
  • Begär
  • Dömande
  • Rädsla

Att se mönster underlättar upptäckten av tanketjatter.

Tankar är som dörrförsäljare

Anklaga inte dig själv när du märker att du suttit fast i en tankekedja.

Att komma på att du har varit fångad i tankar innebär att du har gjort dig fri från dem. Lika ofta som du försvinner i tankar, vaknar du i medvetenhet.

Sinnet, däremot, vill få det till något negativt:

”Jaha ja, där ser man. Nu har du förlorat dig i tankarnas värld igen. Du som skulle skulle vara så medvetet närvarande och allt vad det heter.”

Det är också bara tankar. Tror inte på dem. Det är bomull.

Tankar är inte helt olika dörrförsäljare. De knackar på, och när dörren öppnats ger de sig inte av i första taget. När en tanke vägrar ge sig av, ställ dig följande frågor:

  • Är tanken hjälpsam?
  • Är tanken nödvändig?

Du vet redan svaret.


Till toppen ⇧