För ett liv i balans

Källan till svaren på alla dina frågor

av

Då sitter jag med ett tomt blad igen och vet inte vad jag ska skriva, så som jag gjort så många gånger förr.

Jag tycker det är en väldigt behaglig känsla att inte veta och ändå känna sig ok med det. Det är också en väldigt intressant upplevelse att se vad som kommer fram ur denna tomhet. Tomhet kanske inte är rätt ord, förresten. Rymd är ett bättre sätt att beskriva det på. En enorm källa av något, men inte någonting. Det är när vi vågar lätta på kontrollbehovet, som vi kan komma i kontakt med denna källa. Det är då vi kan finna svar på frågor vi brottas med i våra liv.

Vår instinktiva problemlösare, däremot, söker svaren utanför oss. Den försöker att hitta lösningen genom att läsa böcker, se videoklipp, lyssna på olika experter, lista för- och nackdelar, rådfråga vänner, testa olika tekniker och metoder med mera. Men just när svaret tycks uppenbara sig, så dyker ett motargument upp: ”Det var en smart lösning, men har du tänkt på att…”.

Det är så det tänkande sinnet fungerar. Det vill jättegärna vara till hjälp och kommer att göra allt som står i dess makt för att servera dig smarta lösningar. En annan sak det väldigt gärna vill göra, är att överleva. Det gör det genom att fortsätta lägga att fram nya frågeställningar. Du kanske tror att du fått det perfekta svaret, men förr eller senare kommer tvivlet – en av sinnets många överlevnadsmekanismer – att dyka upp igen. Så håller det på.

Våga möta mörkret

Det finns en gammal sufihistoria om hur Nasrudin ligger på knä under en gatlykta utanför sitt hus och söker efter någonting. En granne kommer förbi och frågar vad han håller på med. ”Jag letar efter mina husnycklar”, svarar Nasrudin. Grannen gör honom sällskap och hjälper till att leta. Efter en stund, utan att ännu ha hittat nycklarna, frågar grannen om Nasrudin vet på ett ungefär var han tappade dem. ”Ja, någonstans i mitt hus”, svarar Nasrudin. ”Men varför i hela fridens namn letar du då här ute?!”, frågar grannen. ”Det är ljusare här”, svarar Nasrudin.

Det är så det ofta är när vi försöker hitta svaren på frågorna i våra liv. Det känns lättare att leta utanför oss, där det är ljust. Att leta inom oss känns mörkt, ödsligt och kanske läskigt, men det är där vi finner de sanna svaren. ”Grottan du är rädd för att gå in i, rymmer skatten du söker”, som Joseph Campbell uttryckte det.

Våga stanna upp och kliva in i tomheten och tystnaden, så kommer du att upptäcka att det är varken tomt eller tyst. Det finns en rymd, som vibrerar av liv. Det finns en tystnad, som talar. Där hittar du svaren på dina frågor. Svaret kanske inte kommer till dig direkt, men ha tålamod.

Tålamod är nyckeln till frid

Om du kliver in i en mörk grotta, kommer du inte att se någonting till en början. Om du då är otålig och börjar att irra runt i blindo, då kommer du att gå in i saker. Men om du har tålamod och avvaktar lite, då kommer du snart att börja urskilja konturer och kan enkelt navigera dig fram. Gör på samma sätt när du går in i stillheten inom dig: var tålmodig, som bokstavligt talat betyder att ha modet att uthärda någonting, så kommer svaret till dig så småningom.

Svaren kan komma i olika form. Det kan till exempel vara så att du redan tidigare har bollat olika alternativ fram och tillbaka, och att du nu, tack vare kontakten med din inre kunskapskälla, tveklöst förstår vilken väg som är den rätta. Andra gånger får du ett helt nytt svar serverat, som du aldrig någonsin hade kunnat grubbla dig fram till. Avslutningsvis, och kanske vanligast av allt, så är svaret på frågan att den helt enkelt försvinner. Något du länge gått och klurat på och kanske oroat dig för, känns plötsligt inte alls lika livsviktigt när du skapar rymd kring det.

Vilka frågor har du? Blicka inåt, där finns svaren.


Till toppen ⇧