För ett liv i balans

Var tacksam för det du har

av

Behovet att imponera på andra är orsaken till hälften av världens lidanden. ~ Vernon Howard

Den andra hälften skulle kunna förklaras på följande sätt: Begäret att ha det vi inte har är orsaken till hälften av världens lidanden.

Det här behovet syns redan vid tidig ålder. Ett barn kan ha hur många leksaker som helst, men om kompisen har något som saknas i den egna samlingen, då är alla egna leksaker plötsligt betydelselösa.

Denna ständiga åtrå efter sådant vi inte har följer med oss genom livet. Det kan gälla allt från pengar och ägodelar till att införskaffa kunskap eller erhålla berömmelse. Eller i större skala, som företag eller nation, att erövra nya territorier.

Det sägs att när den grekiske filosofen Anaxarchus berättade för Alexander den store att det finns ett oändligt antal världar, så började han att gråta. När hans vänner frågade vad som stod på, svarade han: ”Tycker ni inte det är sorgligt att höra att det finns så många världar där ute, och samtidigt veta att vi ännu inte har erövrat denna.”

Det kommer alltid att finnas nya världar att besegra. Det kommer alltid att finnas någon med mer pengar. Det finns alltid någon som har ett större hus. Någon som är mer berömd. Någon med fler vänner. Någon framgångsrikare. Någon smartare, vackrare, roligare och så vidare…

Men det finns ingen annan du. Varför inte vara tacksam för det du har? Strunta i att jämföra hit och dit och kategorisera allt som bra eller dåligt. Det är vad det är, och du är den du är. Det är allt detta sammantaget som har gjort dig till den unika varelse du är.

Sträva mot förändring, om du känner för det, men låt det aldrig någonsin skymma sanningen om att du redan är komplett. Denna sanning blir uppenbar i samma sekund som du stannar upp och inser att ingenting saknas i detta ögonblick.

Ditt intellekt kanske försöker få dig att tro något annat, och säger: ”Om det inte hade hänt, då skulle allt vara bra nu.” Eller: ”Om det sker först, då kommer allt vara bra sedan.” Tankar om dåtid och framtid, som inte har någonting att göra med den stund som utspelar sig precis just nu.

För tillbaka uppmärksamheten till nuet och verkligheten. Möt dig själv där utan en ryggsäck fylld med tankar om vad som är rätt och fel. Känn lättheten. Känn friheten. Känn dig själv.

Det är där, i den villkorslösa verkligheten, som vi upplever äkta tacksamhet.


Till toppen ⇧