För ett liv i balans

Kan du vara tacksam för svårigheter?

av

Det är svårt att vara tacksam när det känns som om ingenting går ens väg. Att försöka vara tacksam under sådana omständigheter skulle bara kännas framtvingat och falskt.

Det är inte rätt ände att börja i, lika lite som det vore rätt att se allt som ett enda stort elände.

Se istället till verkligheten så som den är. Se på din nuvarande livssituation utan jämförelser och dömande, utan att kalla den för bra eller dålig. Ett rakt och enkelt accepterande:

”Så här ser min livssituation ut just nu.”

I det ögonblicket får verkligheten ett annat skimmer över sig. Rent praktiskt är situationen oförändrad, men den bär inte längre på samma tyngd. Det är en verklighet som är tillmötesgående och hanterbar.

Dimman har lättat och vägen som alltid har legat där blir synlig igen. Du vet vart du ska och vad du behöver göra. Du rör dig framåt med trygga och beslutsamma steg.

Det är samma värld, men en helt ny verklighet. Saker och ting förändras. Möjligheter tycks dyka upp från tomma intet och det som tidigare sågs som hinder inbjuder till nya perspektiv.

Om du från denna nyvunna hemvist blickar bakåt, då ser du vägen som har lett dig hit: höga berg och djupa dalar, återvändsgränder och snåriga stigar. En vandring i vått och torrt, som steg för steg har lett dig fram till den punkt i livet där du just nu befinner dig.

Där och då känner du hur något väller upp inom dig, någonting otvunget och äkta. Du känner tacksamhet. Du är tacksam.


Till toppen ⇧