För ett liv i balans

Ett försenat tacktal till livet

av

Nu har min månad som volontär på New Life Foundation i Thailand kommit till sitt slut. Det har varit en väldigt spännande, lärorik och stundtals utmanande period. Jag känner mig oerhört tacksam att jag har fått möjlighet att uppleva detta äventyr.

Jag höll ett kortare tacktal när jag lämnade stället i förrgår. När jag igår satt på en båt på väg mot nya äventyr, utan att veta vad slutdestinationen skulle bli (den visade sig bli Koh Lanta och jag hann precis i tid till solnedgången, vilket syns på bilden ovan), började en fortsättning på det tacktalet att växa fram. Jag väljer att framföra det här i efterhand, som ett extra tack – ett tack inte bara för de 30 dagar jag spenderade där, utan ett tack till livets samtliga dagar.

Men först kan det vara på sin plats med en liten introduktion av New Life Foundation (Nytt liv-stiftelsen). Den officiella beskrivningen är ”a mindful recovery community”. Stället erbjuder hjälp för människor som är utbrända eller lider av depression eller någon form av beroende. Varje dag förekommer olika aktiviteter, hela tiden med fokus på medveten närvaro, som exempelvis meditation, yoga och workshops. De boende får en så kallad life coach (livsinstruktör) som de träffar dagligen, men de deltar även delvis i de sysslor som volontärerna hjälper till med. Det kan exempelvis röra sig om jordbruk, matlagning, städning eller husbyggande. Man kallar detta för working meditation (arbetsmeditation). Utöver att vara boende eller volontär, finns även möjligheten att vistas på New Life som gäst i upp till tio dagar.

Ok, då har du förhoppningsvis fått en liten uppfattning om vad det hela handlar om och är redo för den förlängda versionen av tacktalet. Jag insåg nu när jag började skriva ner det att det inte gör sig lika bra på svenska (det kom till mig på engelska), men det ska nog gå bra ändå.

Tacktal till livet

Jag har vistats här på Nytt liv-stiftelsen som volontär, men i slutändan spelar det ingen roll om vi är gäster, volontärer eller boende. Och det spelar ingen roll var vi befinner oss. Vi är alla nytt liv-boende. Vi är boende hos livet självt och våra nya liv börjar vid varje andetag.

Vi kommer alla att stöta på utmaningar under livets gång. Det är dessa utmaningar som får oss att utvecklas. Det är dessa utmaningar som får oss växa. Det är dessa utmaningar som är våra verkliga livsinstruktörer.

Vår uppgift är att följa med i livets svängar utan motstånd, likt en flod; ibland flyter den stillsamt fram och andra gånger dyker det upp stenar som får den att brusa livligt. Floden gör inte motstånd mot det den stöter på under sin färd. Den anpassar sig till situationen och tar nya vägar. Den fortsätter framåt.

Om floden blickade bakåt skulle den upptäcka att dessa stenar, som en gång såg så vassa och farliga ut, nu fått en mjuk och tilltalande form. Den skulle känna tacksamhet. Det som en gång såg ut att vara hinder visade sig i själva verket vara vägvisare under resan mot havets vidunderliga djup och vidd.

Som resenärer på denna flod tar vi inte oss fram smidigast genom att se den som något som måste övervinnas. Istället ser vi den som en del av oss, som en helhet. Vi blir ett med den och låter den föra oss framåt.

Oavsett var du befinner dig på denna livets flod, finn trygghet i att den hittar vägen. Låt dig föras med, så möts vi i havet.


Till toppen ⇧