För ett liv i balans

Tala ut

av

Ett huvud fullt av idéer och valmöjligheter. I ena stunden känns det helt rätt att göra si, och i nästa känns det tveklöst rätt att göra så.

Känns det bekant? Håll ut! Vi går alla igenom sådana perioder mellan varven.

Det viktigaste av allt i dessa stunder av förvirring är närvaro. Att iaktta vad som händer utan att agera på tankarna som dyker upp, hur mycket den där rösten i huvudet än skriker om att det är agerande som är den enda rätta lösningen.

Så himla bråttom är det inte. Du har tid att medvetet och närvarande observera utan att agera. Se det som om du inte hade något annat val än att bara betrakta vad som händer. Du kan se det som en utmanande lek, om det känns lättare.

Till slut kommer turbulensen att avta, även om det kanske fortfarande känns snurrigt och ovisst.

Smaka dig fram

Ytterligare ett steg som många gånger kan göra underverk, är att tala ut om det. Det är inte jätteviktigt vem du gör det med. Det kan vara en vän, en arbetskamrat, en partner eller till och med någon du nyss har mött (livet ”slumpar sig” så ibland). Huvudsaken att det är någon som verkligen lyssnar.

Låt röran av tankar lämna tryckkokaren till huvud och servera dem på ett fat. Nu blir allt genast tydligare och det blir lättare att separera det ena från det andra. Istället för en enda röra, får du en överblick av de olika ingredienserna.

Du kan lägga upp dem på flera mindre serveringsfat och känna efter hur varje ingrediens verkligen smakar. Du kan prova hur olika saker fungerar ihop. Vissa kanske gifter sig bättre än vad du kunnat ana, medan det som såg ut som en vinnarkombo lämnar en bitter eftersmak.

Din vän kanske också provsmakar och kommer med smakråd, men i slutändan är det du som ska avnjuta rätten. Hitta ett recept som faller dig i smaken. Se till att du slipper gå hungrig. Men ät dig inte heller proppmätt. Hitta en balanserad kost, som är rätt för just dig.

Smaklig måltid!


Till toppen ⇧