För ett liv i balans

Bli trygg i det osäkra

av

Som de flesta inlägg här på Mittpunkt, började även detta med ett blankt dokument och ett lika blankt sinne.

Jag älskar känslan av att inte veta vad som kommer att bubbla upp. Att öppna locket på datorn på morgonen, och att ha ett tomt textdokument i helskärmsläge framför mig. Att se markören blinka, väntandes på att få börja vandra fram över sidan med en svans av bokstäver efter sig. Ibland står det stilla, men oftast börjar orden förr eller senare att rinna fram över skärmen.

Att inte veta i större skala

Att känna sig trygg med att inte veta kan frambringa en enorm energi och kreativitet. Det skapar en positiv spänning och ger ett extra driv, något som ofta saknas när allt är i trygga händer. Det här kan man se exempel på inom många olika områden:

  • Entreprenörskap. Många framgångsrika företagare började med två tomma händer utan att ha den minsta aning om det hela skulle sluta som succé eller fiasko.
  • Kultur. Många av de största konstverken, böckerna och musikstyckena skapades av personer som levde under väldigt osäkra ekonomiska förutsättningar.
  • Framträdanden. Inspirerande tal som verkligen griper tag i en är ofta sådana som inte är förberedda in i minsta detalj, utan som ger utrymme för spontanitet.

Listan kan göras betydligt längre än så: uppfinningar, vetenskapliga framsteg, film, teater, poesi, sport med mera. Gemensamt är att det handlar om personer som har vågat ta steget ut på linan, trots att de saknat skyddsnät. Det kan låta farligt, men den som vågar sig på det kommer i slutänden upptäcka att linan i själva verket hängde precis ovanför marken.

Våga ta klivet ut på linan

Semestertider är ett perfekt tillfälle att prova på icke-vetande. Du kanske har en semesterresa inbokad till något ställe där du inte har varit tidigare. Istället för att planera allt in i minsta detalj – vilka museum du ska besöka, vilka restauranger du ska äta på, vilka sevärdheter du ska spana in och så vidare – prova att åka utan några planer över huvud taget. Släng guideboken!

Du kommer att få en helt ny upplevelse. Chanserna för att du upptäcker de där riktiga smultronställena ökar betydligt om du inte har ett inrutat schema varenda dag. Dessutom slipper du bekymra dig för att vädret eller dagens form ska förstöra det planerade upplägget. Du gör helt enkelt det du känner för i stunden. Vill du ta det lugnt en dag, gör det utan att behöva ha dåligt samvete. Vill du uppleva en sevärdhet extra länge, gör det utan att behöva tänka på att du måste hinna till nästa ställe.

Själv ger jag mig i morgon av till Thailand för första gången i mitt liv. När jag berättar att jag ska resa dit, blir frågan nästan alltid: Ska du resa runt någonting? Svaret är: Jag vet inte. Jag kanske åker runt till olika öar, eller så blir jag kvar på samma ö under hela resan. Jag kanske passar på att göra ett par dyk, eller så dyker jag varje dag. Jag kanske besöker ett meditationscenter en dag, eller så blir jag kvar där en vecka. Kort och gott, jag har ingen aning. Jag har boende bokat och jag har min ryggsäck packad. Vad som sedan händer under resans gång, det märks då.

Att jag försvinner till Thailand betyder att jag inte kommer att posta några nya inlägg, moderera kommentarer, eller kolla mejl under resten av månaden. Trevlig sommar och på återseende!


Till toppen ⇧