För ett liv i balans

När tystnaden tillåts tala

av

Jag brukar säga att jag jobbar med ventilation i dubbel mening.

Jag åker hem till kunder och gör rent deras ventilation, och ofta vill dessa människor ventilera någonting. Det kan till exempel handla om förlusten av en anhörig, personliga åkommor eller bekymmer i en eller annan form.

Jag tar mig alltid tid till att lyssna. Ibland säger jag kanske något som kan vara till hjälp, men desto viktigare är vad jag inte säger. Det är ett möte fritt från: ”Vad hemskt! Vad jobbigt! Vad orättvist! Stackars dig!”

Det finns medkänsla och ibland stunder av tårar, men inget onödigt lidande. Det råder en stillhet, en stund fri från motstånd och dömande. Det är ett ögonblick som tillåts att vara som det är.

Många tror sig vara till hjälp genom att instämma och till och med spä på andras bekymmer. Det är lätt att tro att det fungerar, eftersom den drabbade ofta då känner sig ännu mer levande. Få saker ger så mycket energi som att få medhåll om ens problematiska livssituation.

Det hela är så klart en illusion, en livets teater där skådespelarna inte förstår att de medverkar i en pjäs. Det är två ängsliga personligheter som tappat kontakten med sitt djupare jag. Det är medlidande i sin falska form – att lida tillsammans med någon annans mentala lidande.

Genom att bidra med stunder av tystnad öppnas möjligheten för det mentala ytbruset att lägga sig. Där på djupet, under ytans ständiga brus, vilar en evig stillhet. Denna stillhet är tillgänglig för alla.

När du är i kontakt med ditt djupare jag, då känner du dig trygg med tystnad. Denna trygghet smittar av sig. Du förvandlar rädsla till harmoni. Du är som en alkemist, som verkar i tystnad.

Ur denna stillhet kommer också rätt ord i rätt tid. Det är ord som kommer ur stunden, i stunden, för stunden – oförberedda och orädda.

Det är tystnaden som talar.


Till toppen ⇧