För ett liv i balans

Är det verkligen upp till dig att bestämma?

av

Vi människor har en fantastisk förmåga att kunna göra val (även om det kan diskuteras till vilken utsträckning, men det behöver vi inte gå in på här).

Du kan välja att hjälpa en människa i nöd, du kan välja att bidra så gott du kan till att skapa en bättre miljö, du kan välja att vara medvetet närvarande.

Du kan också välja att säga nej. Det kan till exempel handla om att välja att inte delta i skitsnack, men du kan också välja att säga nej av egoistiska skäl…

En vän kanske ber dig om en tjänst, men du känner att du inte har tid. Är det verkligen sant eller är det kanske så att du helt enkelt inte har lust? Det kanske betyder väldigt mycket för din vän att du ställer upp, på fler plan än någon av er förstår rent intellektuellt … och det kan ge dig väldigt mycket också.

Ibland är det värt att stanna upp och ställa sig följande fråga:

”Är det verkligen upp till mig (till sinnet) att bestämma?”

Det ligger dolda lärdomar även i de till synes mest betydelselösa förehavanden. Egoistiska val leder ofta bort från dessa djupa lärdomar och visdomar. En av livets viktigaste läromästare kan visa sig vara förklädd till en flyttstädning.

Du behöver så klart inte tacka ja till allt som alla ber dig om. Det är viktigt att även skapa utrymme för egentid och stunder av stillhet. Balans nyckeln.

Stanna upp och stäm av – vem har det slutgiltiga ordet, sinnet eller hjärtat?


Till toppen ⇧