För ett liv i balans

Uppmärksamma barnet

av

Medan vi försöker lära våra barn om livet, lär våra barn oss vad livet verkligen handlar om. ~ Angela Schwindt

”Hon vill bara ha uppmärksamhet.”

Så kan man ibland höra vuxna säga om bångstyriga barn. Barnet tar till alla medel för att påkalla uppmärksamhet, men den vuxne ignorerar det, eftersom det inte tycks finnas något konkret som behöver uppmärksammas.

Det kanske stämmer att det just nu inte finns något gripbart som den vuxne behöver ta tag i. Barnet har fått mat, har på sig varma och torra kläder, och är helt utom fara. Ändå vill det ha uppmärksamhet, hur kommer det sig?

Tänk dig in i samma situation. Hur många gånger klarar du att bli avvisad eller ignorerad utan att reagera? Tio gånger i rad, fem gånger, en gång?

Om barnet ständigt känner att föräldern är frånvarande, kommer det självklart till slut att börja protestera. Du skulle göra samma sak. Det är mänskligt att vilja ha uppmärksamhet, och det är medmänskligt att ge det.

Uppmärksamma det inre barnet

Det är inte bara på utsidan något med jämna mellanrum försöker påkalla vår uppmärksamhet. Det händer en hel del grejer på insidan också.

Ofta viftas det bort som någonting oviktigt.

Du kanske känner en krypande känsla av oro inom dig, men ”botar det” genom att ta upp mobilen eller slå på teven. Det funkar för stunden, det funkar tio gånger, kanske hundra … men till slut går det inte längre att ignorera.

Hur det tar sig uttryck varierar, men du kommer att märka när det händer. Det vill dig väl, det vill göra dig uppmärksam, men det är troligt att du kommer uppfatta det som oförtjänt och kanske till och med för jävligt.

Men du behöver inte vänta så länge.

Du kan börja uppmärksamma barnet inom dig. Se vad det vill, lyssna till vad det har att säga, bli vän med det. Det är allt som behövs, det är allt det vill.

Ingenting i nuet är så svårt att hantera som sinnet vill få dig att tro. Skjut det förflutna och framtiden åt sidan och fokusera på verkligheten – nuet. Det är inte så himla övermäktigt, eller hur?

Var tacksam för barnet inom dig. Det är din guide. Lyssna, lär och lev.


Till toppen ⇧