För ett liv i balans

Uppnå dina mål med en 2000 år gammal text om bågskytte

av

När bågskytten skjuter utan tanke på vinst, är hans teknik på topp.
Om han siktar på att vinna bronsmedalj, är han redan nervös.
Om han siktar på guld, blir han blind, eller ser två mål.
Han har mist kontrollen!
Hans teknik är densamma, men medaljen delar honom.
Han bryr sig.
Han tänker mer på att vinna än att skjuta och önskan om att vinna tömmer honom på kraft.

”The Archer” (Bågskytten) av Chuang Tzu.

Därför misslyckas vi uppnå målen

Chuangs text är skriven för över två tusen år sedan, men känns rykande aktuell. Dagens målinriktade samhälle gör att vi vill oerhört mycket, men ofta missar målet i vår strävan.

Det finns i huvudsak tre anledningar till att uppsatta mål inte uppnås:

  1. Vi tappar fokus. Huvudanledningen är densamma som för Chuang Tzus bågskytt; vi är så koncentrerade på framtiden att vi tappar fokus. Nuet, vägen som ska ta oss till målet, blir något diffust i ögonvrån.
  2. Vi förlorar kraft. Något som Chuang också nämner, är att det tömmer oss på kraft. Tankarna mal på om hur gärna vi vill komma i mål. Sedan spinner de vidare om vad som kommer att hända när vi är i mål. Vilket följs upp med funderingar på vad som ska bli nästa mål. Tankar är energi, det kan vilken fysiker som helst bekräfta. Vi stjäl alltså kraft från nuet, där det verkligen behövs. Detta för att grubbla på framtiden, som endast är en fantasi.
  3. Vi förlorar glädje. Sist, men inte minst: vi förlorar glädjen i det vi gör. Den del av koncentrationen vi riktar mot framtiden, lika stor del av glädjen mister vi i det innevarande ögonblicket. Vi har förminskat vägen till ett medel för att nå målet. Vi har förvandlat verkligheten till en vägsträcka fylld med fartgupp. Vi är fångade i en glädjelös kamp mot det eviga nuet.

Fokus, kraft och glädje – alla borta på grund av framtidssträvan.

Så lyckas du uppnå målen

Så, hur kan du öka chanserna att uppnå dina mål?

Genom att bli mer närvarande i allt du gör, hur oväsentlig uppgiften än verkar. Det tar dig snabbare i mål och resan blir en upplevelse istället för ett hinder.

Målet finns kvar, men närvaron riktas helhjärtat mot det innevarande ögonblicket. Du rör dig mot målet med kraft och entusiasm istället för frustration.

Det är ok om slutresultatet inte blir exakt som planerat. Det är under resan du sår kunskapens frön. Du har utvecklats enormt under tiden och målet kanske inte längre känns intressant.

Närvaro är nyckeln till framgång. Bli vän med nuet, så kommer du att förverkliga dina drömmar.


Till toppen ⇧