För ett liv i balans

En dag utan jag

av

Här kommer en utmaning för dig: Prova att spendera en dag utan att föra dig själv på tal (förutom om någon ber om det).

På fikarasten, exempelvis, när dina kompisar berättar om sina fantastiska semesterplaner; du lyssnar, ställer kanske någon fråga och gläds åt att höra om vad andra har att berätta. Du sitter inte som på nålar och lyssnar med ett halvt öra i väntan på att få ösa ur dig alla dina minst lika fantastiska semesterplaner.

När någon hör av sig och frågar vad du gör, då berättar du det … men du behöver inte plussa på med vad du har gjort eller ska göra. ”Jag sitter på bussen” istället för ”Jag sitter på bussen och har nyss ätit godaste lunchen med bästa jobbarkompisen och ska på roligaste festen efter att jag har köpt de snyggaste kläderna”.

Varför ska du prova det här för en dag? Därför att det hjälper till att hålla det lilla jaget i schack. Du vet, det där jaget som titt som tätt känner sig…

  • … sviken.
  • …utanför.
  • …orolig.
  • …värdelös.
  • …rädd.

Genom att vara lite sparsam med ord som jag, mig och mitt skapar du distans till det sköra, egobaserade jaget. Du kryper ner under ytan och hittar någonting djupare och mer äkta inom dig – du kommer i kontakt med ditt sanna jag. På så sätt blir även ditt samspel med andra människor djupare och ärligare.

Men se upp när du gör det. Det är lätt hänt att egot ger intryck av att ha dragit sig tillbaka, men i själva verket har tagit ny form – den mystiske, den tystlåtne, den egolösa, den själslige, den klarsynte. ”Nu ska jag minsann göra andra nyfikna…”

Du behöver inte bli någon annan för att komma i kontakt med ditt verkliga jag. Du behöver bara skala bort det som inte är du. Där under ytan finns kärlek och frid.


Till toppen ⇧