För ett liv i balans

Sluta aldrig utforska

av

Jag kommer ihåg när jag provade oliver för första gången. Det var väldigt länge sedan … och det var en hemsk upplevelse.

”Det där var första och sista gången jag äter oliver”, tänkte jag.

Den inställningen följde med mig genom livet. Jag undvek allt som innehöll oliver och om det inte gick, då petade jag undan dem eller struntade i att äta.

Många år senare fick jag för mig att prova oliver på nytt…

Jag älskade det!

En hemsk upplevelse hade förvandlats till någonting jag verkligen tyckte om. Kanske fick jag dåliga oliver första gången eller kanske var jag helt enkelt inte mogen för den typen av smakupplevelse då.

Det spelar ingen roll vad det berodde på. Det som spelar roll är att jag valde att utforska det på nytt (även om det tog väääldigt många år).

Jag la den gamla upplevelsen åt sidan, så gott det gick. Jag försökte uppleva på nytt, som om jag provade oliver för första gången – i stunden, utan att jämföra det med tidigare erfaranheter.

Och vilken skillnad det var!

Sluta aldrig ifrågasätta

Det är så lätt låsa sig vid uppfattningar baserade på tidigare erfarenheter.

Ibland kan det så klart vara vettigt, som att lära sig att varma spisplattor bränns. Den lärdomen rotar sig i oss utan att vi behöver gå tillbaka och återuppleva det genom minnen.

Men de flesta idéer vi har om att ”det där bränns”, det är är murar vi byggt upp med det förflutna som murbruk. De tål att ifrågasättas och utforskas på nytt.

  • En misslyckad idé, som leder till fruktan att prova något nytt.
  • Ett kraschat förhållande, som leder till ett liv som singel.
  • En ekonomisk förlust, som leder till girighet och ängslan.
  • En nedlåtande kommentar, som leder till rädslan att göra sig hörd.
  • Ett minne av övergivenhet, som leder till allmän misstänksamhet.

Det kan ha varit jobbiga upplevelser, men sluta aldrig att utforska hur du känner just nu. Alla upplevelser är en del av livets förädlingsprocess.

En diamant är bara en bit kol som hanterade press exceptionellt bra.

Psst! Jag tycker fortfarande gröna oliver är blä 😉


Till toppen ⇧