För ett liv i balans

Valet är ditt

av

Varje dag innehåller en mängd olika situationer. Ofta handlar det om rutinmässiga sysslor, andra gånger kan det vara något överraskande och somliga gånger är det något utmanande. Allt från att äta frukost till att fastna i bilköer.

Gemensamt för samtliga är att du har möjlighet att bestämma hur du agerar.

Vad mår den här situationen bäst av?

Det är en utmärkt fråga att ställa sig i diverse situationer. Det är ett sätt att föra närvaron tillbaka till det innevarande ögonblicket. Det är ett sätt att påminna dig om att du har ett val.

Mår frukkoststunden bäst av att du samtidigt kollar jobbmejlen? Mår bilköandet bäst av att du beklagar dig över hur värdelöst det är att sitta fast i trafiken? Vilka andra valmöjligheter finns det?

Vad situationen mår bäst av, handlar i slutänden om vad du mår bäst av. Vad du mår bäst av, handlar i slutänden om vad omgivningen mår bäst av. Och om din omgivning mår bra, mår du bra … och så går det runt.

Det betyder inte om att du inte ska agera om du finner det nödvändigt. Tvärtom. Ditt agerande kommer att bli både effektivare och mer givande om du först ställer dig frågan vad situationen mår bäst av.

Låt säga att du sitter på en restaurang och får in kall mat. Du inser att det bästa för situationen inte är att pina i dig maten och sedan tweeta om din usla upplevelse. Du inser samtidigt att du inte vill äta kall mat, så du påkallar servitörens uppmärksamhet och förklarar läget.

Ingen negativitet, inget onödigt klagande, ingenting personligt – bara enkelt och effektivt handlande, som känns rätt för den givna situationen.

Att haka upp dig, att ta saker och ting personligt och att klaga över situationer, låser dig fast vid det du vill vara utan. Att se till fakta och handla därefter gör dig fri.

Du kan inte bestämma inte vad som sker, men du kan välja hur du agerar på det som sker. Det är frihet.


Till toppen ⇧