För ett liv i balans

Välj klokt

av

”Choose wisely.”

Så brukade en dov stämma eka med jämna mellanrum på ett liten kebabrestaurang i Åkersberga.

Det handlade inte om att välja stark eller mild sås till den där nya spännande maträtten, som hade gjort intåg i mina barndomskvarter. Nej, rösten kom från ett flipperspel. En del i spelet var att lista ut om man skulle välja trollkarlens högra eller vänstra bägare. Valde man rätt, fick man bonus.

”Välj klokt.” Den valmöjligheten finns alltid i våra liv.

Ofta behöver vi knappt fundera på vad vi ska välja. Vi har våra favoritprodukter, rutiner och scheman. Det mesta flyter mer eller mindre på av sig själv. Du köper exempelvis mjölk utan att fundera på vilken sort du ska välja.

Andra gånger är det större beslut som ska fattas. Du kanske ska köpa en ny bostad. Du undersöker marknaden och väger in olika faktorer för att fatta ett så klokt beslut som möjligt.

Det var exempel på två olika typer av valsituationer:

  • De mindre valen, som i stort sett sker automatiskt. Det skulle bli väldigt tröttsamt annars.
  • De större valen, som du involverar dig i helhjärtat. Kan vara krävande, men inträfar mer sällan.

Men det finns en situation till. Kanske den viktigaste.

Valen mittemellan

Vi skulle kunna kalla dessa valsituationer för valen mittemellan. Det handlar om alla de gånger vi faktiskt har ett val, men inte tänker på det.

De gånger då vi klagar på vädret. Eller skickar iväg ett korthugget och surt meddelande. Eller gnäller på att trafiksignalen inte slår om till grönt.

I alla dessa situationer har vi möjligheten att välja klokt.

Om vi av bara farten väljer det som ligger närmast till hands, det vi är vana vid, då blir besluten sällan särskilt kloka. En bitter smak dröjer sig kvar och smittar av sig på andra delar av livet. Vi har valt att skapa vårt eget elände.

När vi inser att vi faktiskt har ett val, då kan vi förändra våra liv radikalt.

Vad tjänar du på att svara ett surt meddelande med ett ännu surare? Vad vinner du på att klaga över att det är rött? Det är inte direkt så att trafikljuset kommer att ta åt sig eller att det vill dig något ont.

Välj klokt, välj ett liv i harmoni.


Till toppen ⇧