För ett liv i balans

Välj vara

av

”Välj vara.” Det hör jag nästan dagligen en röst säga till mig. Jag vaknar till och ler tacksamt åt uppmaningen. Snart är rösten där igen: Välj vara.

Jag kanske ska börja med att förklara att det inte är så att jag har gått och blivit galen. Rösten kommer från de självbetjäningskassor som finns i livsmedelsbutiken där jag brukar handla.

Om man tar en närmare titt på den korta meningen, så finner man en betydelse som går långt bortom det vardagliga i att välja matvaror i en livsmedelsbutik.

De två orden, välj vara, kan effektivt användas som en personlig uppmaning till att kliva in i nuet, bort från stress och oro. Ett sätt att rikta uppmärksamheten mot det innevarande ögonblicket, bort från ältande om det förflutna eller grubblerier om framtiden – tillbaka till verkligheten.

Plocka fram varandet inom dig

Att välja att vara medvetet närvarande innebär att du kommer få en helt annan kvalitet i det du gör, och ett helt annat djup i det du upplever. Du kommer att fatta klokare beslut och de uppgifter som du tar dig an kommer att upplevas som mer tillfredsställande. Från att endast ha varit medel för att nå ett mål, blir även de mest triviala sysslorna en givande upplevelse.

Det här tillståndet av fokuserad vakenhet är något som finns inom oss alla, men det döljs ofta av en dimridå av tankar. De gånger ridån går upp, till exempel när vi vistas i naturen eller spenderar tid med ett husdjur, infinner sig en känsla av välbefinnande. Det är inte situationen i sig som har skapat känslan, den har funnits där hela tiden. Men det är först nu, när en lucka uppstår i strömmen av tankar, som detta inneboende välbefinnande ges en möjlighet att visa sig.

Detta tillstånd är alltså inget du måste jaga efter för att få tag i. Tvärtom. Ju mer du springer efter det, desto längre bort ifrån det kommer du. Du måste inte uppnå eller införskaffa något för att hitta dit. Du måste inte åka någonstans för att kunna uppleva det. Du är redan där och du har allt du behöver. Det du behöver göra är att möjliggöra för det som redan finns inom dig att komma fram. Det gör du genom att rikta uppmärksamheten mot nuet – det enda som faktiskt existerar.


Till toppen ⇧