För ett liv i balans

Varför vill du vara lycklig?

av

För drygt tio år sedan slutade jag att snusa.

Det gick förvånansvärt enkelt … den gången. Mina tidigare försök var inte riktigt lika lyckade. När jag blickade tillbaka, insåg jag vad den stora skillnaden var:

Jag hade ett hållbart motiv.

Det var verkligen inget tungt argument, men det var ärligt. Det handlade inte om hälsa eller ekonomi. Jag tyckte helt enkelt att det var enklare att inte snusa.

Tidigare var mitt motiv något i stil med ”Jag borde sluta snusa”. Men någon riktig anledning, det fanns det aldrig. Det var mest baserat på ett surr, både inre och yttre, om att ”Sånt där borde du inte hålla på med, det är dumt”.

Det var dömt att misslyckas med sådana tunna skäl. Men så snart det fanns ett ärligt motiv, då flöt det på. Det var inte helt utan utmaningar, men det gick bra.

Motiv för lycka

Samma spelregler gäller när du vill finna lycka.

Det håller inte att komma släpandes med argument som ”Det vore så skönt att slippa alla problem” eller ”Dalai lama verkar vara en sån skön snubbe”.

Du måste ha ett hållbart och ärligt motiv. Ett sådant motiv kan vara att upptäcka vad du inte vill ha

  • Avundsjuka
  • Klander
  • Oro
  • Ilska
  • Otålighet

Eller vad det nu kan vara.

Skänk dig själv stunder av stillhet där du iakttar och ifrågasätter dina tankar. Var inte rädd, var nyfiken. När du inser att du inte behöver tro på allt som tankarna säger, då inser du också att du inte behöver fly ifrån dem.

När du i stillhet granskar en tanke, då upptäcker du snart hur obetydlig den är. Den är lätt som bomull. Men även bomull, som är så lätt och mjukt och skönt, börjar svida om du oavbrutet gnider det mot huden.

Låt tankarna komma och gå likt små krusningar på ett stort hav. Flytta fokus från det ytliga bruset till djuptes eviga stillhet – den äkta lyckan inom dig.

Sakta men säkert dyker du ner i glädjens källa…


Till toppen ⇧