För ett liv i balans

Vart är vi på väg?

av

I vårt moderna samhälle verkar de flesta av oss hela tiden vara på väg någonstans. Det är en ständig strävan. Vi ska ha vissa betyg för att komma in på en viss utbildning. Vi ska ha en viss utbildning för att få ett visst jobb. Vi ska ha ett visst jobb för att kunna skaffa vissa saker. Vi ska ha vissa saker för att känna oss hemma i vissa sällskap. Och så håller det på.

Det är som ett maratonlopp utan målsnöre, med övriga deltagare ständigt flåsandes i nacken. Det verkar bara vara döden vi inte tävlar om – än så länge. Det är väl bara en tidsfråga innan det fajtas om vem som dör snyggast och vem som har de coolaste sista orden. Sedan kan gravstenen prydas med hur många likes liket fått.

En gammal indianhövding berättade en gång i tiden för psykologen Carl Jung att den vita människan alltid såg spänd och olycklig ut, som om de hela tiden ville ha någonting. ”De söker alltid efter något.” sa han. ”Vi vet inte vad det är de vill ha. Vi tycker att de verkar galna.”

Problemet med denna ständiga jakt är att vi aldrig kommer att bli nöjda eftersom vi har lagt lyckan i händerna på någonting (med betoning på ting) utanför oss. Ting är nämligen precis vad det handlar om. Det spelar ingen roll om det gäller saker vi kan ta på eller saker vi vill uppnå, allt handlar om form och alla former är övergående.

Vi kan känna tillfälliga lyckorus, men som alla rus ebbar känslan ganska snabbt ut. Då står vi där igen med en känsla av tomhet. Sedan föds en ny idé om hur vi ska lyckas fylla detta hål. Och så är jakten igång på nytt.

Men om vi inte kan känna glädje i det vi redan har, hur ska då något i framtiden kunna göra oss lyckliga?

Vad behöver du just nu för att vara lycklig? Förmodligen ingenting. Med det sagt kan du ändå sikta på att uppnå nya mål i ditt liv, om det är vad du önskar. Skillnaden nu, när du gör det med en stabil känsla av belåtenhet, är att resan dit blir en glädjefylld upplevelse istället för en frustrerande kamp.

Att nå ett mål och känna glädje i det är en trevlig bonus, men den största delen av våra liv utgörs av resen dit. Om vi gör den sträckan njutbar, då spelar det inte längre så stor roll på vilken plats vi går i mål.

En replik från Roy Anderssons fantastiska film Sånger från andra våningen får avsluta denna text:

Hela stan verkar vara på väg, alla åt samma håll. Man kan ju undra, vet du, vart de ska, människorna? Vet du vart de ska, vart de är på väg?


Till toppen ⇧