För ett liv i balans

Den vinklade verkligheten

av

Det är lätt att tro att andras liv är en ständig dans på rosor, om vi endast betraktar kalaset genom de sociala mediernas smala lins. Det är såklart en vinklad verklighet och långt ifrån hela sanningen, vilket de flesta av oss förstår när vi skapar lite distans till det hela.

Men hur är det med sanningen kring våra egna liv? Har den där rösten i huvudet rätt när den påstår att ”Mitt liv är ett totalt kaos. Ingenting fungerar. Jag har misslyckats. Det är kört.”?

Är det verkligen sant?

Om vi backar en aning och ser på situationen med rättvis blick, då kommer vi upptäcka att även detta är en vinklad verklighet.

Även i de mest turbulenta av tider finns det stunder av stillhet. Även i de mörkaste perioderna finns det små ljusglimtar. De kanske inte är många eller långa, men de finns där och det måste vi ta med i beskrivningen för att ge rättvisa åt vår nuvarande livssituation.

Och det här med nuvarande är viktigt.

Om vi förhåller oss neutrala till det som rösten i huvudet säger, då upptäcker vi att den väldigt ofta tjattrar på om sådant som inte alls gäller nuet. Istället maler den på om vad vi misslyckades att göra förr och hur svårt det kommer att vara senare, vilket såklart inte gör den nuvarande livssituationen ett dugg lättare.

Nu är nu, det är den absoluta sanningen. Låt aldrig rösten i huvudet vinkla den verkligheten till en livslögn. Även när vi tar lärdomar av det förflutna och siktar mot framtida mål, så är det i detta evigt innevarande nu som vi gör det – ingen annanstans.

Var befinner jag mig? Vart vill jag? Vad har jag till mitt förfogande? Hur kan jag på bästa sätt använda det jag har för att ta nästa steg i riktningen dit jag vill?

Det är relevanta frågor att ställa oss, oavsett om vi befinner oss i stiltje eller storm.

Steg för steg, här och nu, kommer vi längre än vi trodde var möjligt. Och det kan även hända att vi upptäcker att vi faktiskt är fullkomligt tillfreds där vi är just nu i livet: i nuet.


Till toppen ⇧