För ett liv i balans

Våga vägra vara vuxen

av

Jag vet inte vad jag ska skriva, ändå fortsätter jag att skriva. Jag vet inte om någon kommer att läsa denna text, ändå postar jag den. Jag visste inte om jag skulle hitta något boende när åkte till Koh Lanta, ändå reste jag hit.

Trots denna totala ovisshet växer det fram en text, som du just nu läser, och jag har hittat ett mysigt boende i södra delen av Koh Lanta.

Vad hade hänt om jag hade känt mig obekväm med att inte veta? Hade det här blogginlägget existerat? Hade jag flyttat till Thailand över huvud taget? Antagligen inte.

Tänk om vi kunde känna oss bekväma med att inte veta i fler situationer i våra liv. Om vi startade upp det där företaget, trots att vi inte vet om det kommer att lyckas. Om vi åkte iväg på den där långresan, trots att vi inte vet om besparingarna kommer att behövas till något annat.

Oanade möjligheter skulle kunna öppna sig. Våra liv skulle kunna ta vändningar vi aldrig trott var möjliga. Man skulle kunna säga att det skulle ge oss nycklar till dörrar som tidigare varit låsta, men jag skulle vilja uttrycka det lite annorlunda: att acceptera ovissheten gör att vi vågar känna på dörrar vi tidigare trodde var låsta, och då upptäcker vi att de alltid har stått olåsta.

Bli ung på nytt

Att känna sig trygg med att inte veta betyder inte att vi ska sluta överväga olika alternativ och fatta förhastade beslut. Men vi har en tendens att överanalysera saker och ting, vilket slutar med att vi står still. Vi klurar fram och tillbaka och står och stampar på ett och samma ställe.

Ingenting händer. Vi har helt enkelt blivit för kloka för vårt eget bästa. Denna ”klokhet” brukar vara något som växer fram med åldern. Unga däremot, ”de är inte riktigt kloka”. Vilken gåva!

Som den amerikanska författaren och Nobelpristagaren Pearl Buck skrev:

Unga vet inte tillräckligt för att kallas kloka och försöker sig därför på det omöjliga – och lyckas med det, generation efter generation.

Prova att utmana dig själv genom att då och då strunta i att frankera livet med vuxenstämpeln. Börja med något litet, som att lämna inköpslistan hemma eller välja en restaurang på måfå. Vågar du ta det ett steg längre? Kanske boka en ospecificerad resa eller hålla ett oförberett tal.

Varje gång du kommer på dig själv med att vrida och vända på något i oändlighet, återkom då till denna text för att frigöra dig själv från beslutsångestens grepp och upptäcka de vägar som tidigare legat dolda bakom förnuftets dimma. Tänk på de fyra v:na, Våga Vägra Vara Vuxen, för att påminna dig om texten mentalt eller för att läsa den igen på adressen mittpunkt.se/vvvv

Ta mod till dig, det finns där inombords, och fatta något ”omoget beslut” redan idag. Prova dig fram. Se vad som händer. Öppna olåsta dörrar. Upptäck nya möjligheter. Bli ung på nytt!

För mer läsning om att bli trygg i det ovissa, se Vägen till att våga och Bli trygg i det osäkra.


Till toppen ⇧